Општина Шид

Ви сте овде: Насловна
Предузеће /Установа Адреса Поштански број Контакт телефон
Општина Шид Карађорђева 2 22240 022/712-122
ЈКП Стандард Светог Саве 80 22240 022/712-558
ЈКП Водовод Кнеза Милоша 24 22240 022/714-115
ЈКП Јавна равета, услуге и одржавање Цара Лазара 7 22240 022/712-606
Дом здравља Алексе Шантића 1 22240 022/712-502
Полицијска станица Цара Душана 1 22240 022/712-222
Ватрогасна станица Цара Лазара 22240 022/716-793
Установа за спорт Партизан Карађорђева 90 22240 022/712-611
Услужни центар Цара Лазара 7 22240 022/710-230
Културно образовни центар Карађорђева 42 22240 022/712-527
Галерија слика Сава Шумановић Светог Саве 7 22240 022/716-825
Музеј наивне уметности Илијанум Светог Саве 5 22240 022/715-418
Градска библиотека Симеон Пишчевић Петра Кочића 1 22240 022/716-844
Туристичка организација Цара Лазара 7 22240 022/716-793

Ј.П. ЗАВОД ЗА УРБАНИЗАМ ШИД

Уређење и развој града

Урбанизам Шид

Јавно предузеће Завод за урбанизам Шид обавља више делатности од општег и јавног интереса:

-Просторни планови

-Урбанистички планови

-Урбанистички пројекти

-Технички прегледи

-Техничка документација

-Техничка контрола

-Процене вредности

-Енергетски пасоши

-Озакоњење

 Завод постоји од 1979. године. До тада је у органима Скупштине општине Шид, у оквиру стамбено-комуналних делатности, обављан више управно-нормативни, а мање технички посао из области просторног планирања и урбанизма. Стручњаци Завода воде бригу о урбанистичком развоју, изградњи и реконструкцији општине Шид са једним градским и 18 сеоских насеља. Површина општине износи 687 км2.

Генерални урбанистички план за град Шид је донет 1978. године а њиме су утврђена основна решења за организацију и уређење простора до 2000. године. До средине 1997. завод је урадио: Ревеизију Генералног Урбанистичког Плана за град Шид, 4 Детаљна просторна плана, 31 Деатаљни урбанистички план,2 Регулациона плана, 15 Урбанистичких пројеката, 1 План препарцелизације.
 
Кнеза Милоша 2/1, Шид
Контакт телефон:
022/712-957

 

 

​ 

Општинска организација Црвеног крста Шид основана је 1922. године на основу потребе формирања хуманог друштва.

Општинска организација Црвеног крста Шид је добровољна, хуманитарна организација грађана са територије општине Шид, која остварује хуманитарне циљеве и учествује у организовању и пружању социјалне, здравствене и материјалне помоћи грађанима у случају разних несрећа, ванредних околности, као и у мирнодопским условима. Такође, учествује у акцијама солидарности, организује хуманитарне акције. У извршавању својих циљева и задатака Општинска организација Црвеног крста Шид сарађује и са другим организацијама Црвеног крста, државним органима, удружењима грађана, политичким странкама. Општинску организацију чине основне организације које делују на територији општине Шид.

Црвени крст Шид веома успешно реализује низ активности и програма, а највећа пажња посвећена је ДОБРОВОЉНИМ ДАВАОЦИМА КРВИ, јер прикупљене јединице крви нису довољне за потребе здравствених установа. Црвени крст Шид путем средстава јавних информисања, као и у свих 18 насељених места општине Шид апелује на све људе добре воље да се придруже овој великој хуманој породици добровољних давалаца крви. Током године у сарадњи са Центром за трансфузију крви из Сремске Митровице реализује се 20 акција добровољног давалаштва крви у Шиду и насељеним местима општине Шид. Једна од тих акција је и Омладинска акција која се одржава у Гимназији ''Сава Шумановић'' или у Техничкој школи ''Никола Тесла''.

Бпига о старима

Програм Бриге о старима – добросуседска помоћ реализује се од 1999 године. У просеку имамо око 140 корисника већином старијих од 65 година. Програм се реализује у Шиду и насељеним местима општине Шид. Кориснике обилазе наши стари и млади волонтери едуковани за рад на овом програму. Брига о старима обухвата дружење, разговор,набавку намирница и лекова, штампе, мерење шећера у крви и крвног притиска, превоз корисника до лекара у Дом здравља. Такође се појединим корисницима, који нису у могућности да дођу сами, носи ручак из Народне кухиње.

Сунчана јесен живота

Једна од активности коју реализујемо већ дуги низ година је и Сунчана јесен живота која се одржава од 1. октобра када се обележава Дан старих и завршава средином новембра. Том приликом се организују разна спортска такмичеља, изложба ручних радова, посете старим лицима некадашњим активистима Црвеног крста, као и посета старих особа из наше општине смештених у Геронтолошком центру у Руми. Црвени крст Шид у сарадњи са пензионерима и инвалидима рада организује Посело, т.ј. дружење уз музику и избор за нај баку и нај деку године. Црвени крст Шид расписује наградни конкурс на тему Сунчане јесени живота, на који се одазову ученици свих школа у општини Шид. Најбољи радови се награђују, а награде ученицима се уручују на завршној свечаности уз пригодан културно – уметнички програм у организацији Културно образовног центра Шид. Том приликом се уручују и медаље учесницима спортских такмичења, а у програму учествује и хор ''Јесен живота'' који чине пензионери и волонтери Црвеног крста.

Прва помоћ

Радницима Дома здравља Шид као и наставницима из основних и средњих школа Ученици кроз предавања и вежбе у пружању прве помоћи и реалистичком приказу повреда и оболења стичу знање које показују на Општинском а касније и Покрајинском или Републичком такмичењу.

„Шта знаш о здрављу?“

Одржавамо разна предавања везана за здравствене програме, сваке године се реализује квиз „Шта знаш о здрављу?“, организујемо семинаре и едукацију ХИВ/АИДС –а и болести зависности,а такође обележавамо и све значајне датуме као што су Светски дан борбе против ТБЦ, пушења, дијабетеса и слично.

Психосоцијална подршка

Црвени крст Шид у оквиру програма Психосоцијалне подршке реализује радионице са децом са посебним потребама које се одржавају у просторијама Црвеног крста Шид. За програм су обезбеђене справе, реквизити и материјал за рад у радионицама. У раду су заступљене спортске активности, психосоцијална, креативна и ликовна радионица. Сваког уторка у просторијама Општинске организације Црвеног крста Шид одржавају се поменуте радионице. Осим деце са посебним потребама присуствују и чланови породица, као и волонтери Црвеног крста. Кроз летње активности везане за програм психосоцијалне подршке организујемо излете за кориснике програма, а током целе године деца су укључена у културна догађања у нашем граду ( посете галерији, представе и слично).
У нашој организацији у оквиру Психосоцијалне подршке формиран је клуб Црвеног крста са библиотеком са преко 1400 наслова чији чланови могу бити сви грађани наше општине, као и волонтери и сарадници Црвеног крста. У сали Црвеног крста одржавамо књижевне вечери, изложбе и разна предавања, као и дружење чланова Омладинске теренске јединице при Црвеном крсту.

„Сликари – хуманисти с' љубављу“

Поседујемо и одређени број уметничких слика насталих на ликовним колонијама "Сликари – хуманисти с љубављу" које је организовала наша организација Црвеног крста, а средства од продаје слика намењена су за помоћ деци без једног или оба родитеља. Уметничке слике су изложене у сали Црвеног крста и могу се видети и купити сваког радног дана.

Седиште Општинске организације Црвеног крста је у улици Цара Лазара бр.10 у Шиду и отворено је за све грађане, а посебно омладину и подмладак наше општине.
Радимо радним даном од 08 до 16 часова
контакт телефон је 022 / 712 – 310.

ПОЗИВАМО СВЕ МЛАДЕ ЉУДЕ У НАШОЈ ОПШТИНИ ДА НАМ СЕ ПРИДРУЖЕ И БУДУ ДЕО ВЕЛИКЕ ПОРОДИЦЕ ЦРВЕНОГ КРСТА КАО ВОЛОНТЕРИ И АКТИВИСТИ У ПРОГРАМИМА НАШЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ.

 

​ 

 

Спортски центар Шид

Историјат

Историја и развој "Спортског центра – Шид" је уско повезана са исторојом и развојем нашег града. Данас је то модеран центар спортских и културних догађања у нашем граду без кога се не може. Остаје веран својој традицији да увек иде у корак с временом и гледа ка напред. Зато слободно можемо рећи да је "Спортски центар – Шид" спортски и културни центар целог града и свих Шиђана.

 

Спортски центар у Шиду је грађен 1978. године, а отворен 1979. године. Објекат је грађен као вишенамеска хала из средстава тадашњег СИЗ-а. Пројекат за спортску дворану у Шиду, као и још три дворане близнакиње – две у Босни и Херцеговини и једну у Македонији, радио је Сарајевски "Унион инвест". Од 1979. године па до 2001. године носи назив "Спортска хала Младост" Шид и успешно послује организујући низ спортских и култрно уметничких манифестација.

Од важнијих спортских догађаја се издвајају гостовање кошаркашке репрезентације СФРЈ и Америчке универзитетске репрезентације Вичите и рукометне утакмице тадашњег европског првака Румунске Стеауе. Зимски турнир у малом фудбалу добио је традиционални карактер, а у свом најплоднијем раздобљу бројао је и до 160 екипа са простора већег дела тадашње СФРЈ, те по неким незваничним статистикама налазио се одмах иза Загребачке "Кутије шибица" . Од 1996. године па до 2001. године због немогућности нормалног функционисања и самосталног финансирања, а услед кризе '90-их година долази под ингеренцију Месне индустрије "Срем Шид" и тако функционише све до распада Месне индустрије, крајем 2000. године. Следеће године престаје са радом "Спортска хала - Младост" Шид и оснива се Јавно предузеће "Спортски центар-Шид" које под окриљем Општине Шид функционише до данас.

 

 

Маркетинг

Позивамо Вас да нам се придружите у објекту "Спортског центра – Шид". Као симбол града Шида увек смо били интересантни свима који су желели да на прави начин промовишу своје пословање.

За оглашавање вам нудимо спољне и унутрашње површине нашег објекта.

Будите и Ви део наше слике у јавности!

 

 

УСТАНОВА ЗА ФИЗИЧКУ КУЛТУРУ И СПОРТСКУ РЕКРЕАЦИЈУ

УСТАНОВА ЗА ФИЗИЧКУ КУЛТУРУ И СПОРТСКУ РЕКРЕАЦИЈУ

КАРАЂОРЂЕВА 90, ШИД
ТЕЛ: 022/712-611, 022/715-231


Реализација програма се изводи по програму Установе кроз:

Школу спорта
У реализацији школе спорта радиле су школе:
школа гимнастике (води тренер Петровић Јармила),
школа тениса (води тренер Драган Дангузов и Цревар),
школа каратеа (води тренер Стојшић Милан и тренер Павловић Мирослав),
школа кошарке (води стручни сарадник Установе Симић Верица),
школа рукомета (води стручни сарадник Установе Симић Верица).

Школа кошарке
Тренинзи се одржавају три пута недељно по сат и по времена за млађи узраст и сат времена са старијм узрастима. Број полазника у току године варира. Кретао се од 35-40 полазника.

Школа рукомета
Као и школа кошарке у овој години наставља са радом, која је подељена на два узраста. Млађи узраст од 7 - 10 година и старији узраст 11 - 14 година.Тренинзи се одржавају два пута недељно по сат и по времена. Број полазника у току године варира и креће се од 19 - 23 полазника.

Школа гимнаастике
Програмом школе гимнастике обухваћене су три категорије девојчица:
предшколски узраст, млађи школски узраст, старији школски узраст.
Тренинзи се одржавају два пута недељно по један сат.Број полазника се креће 10 - 15. Тренинзи се одржавају само за време зимског и летњег распуста. Полазнице школе гимнастике своје умеће показују на манифестацијама, а на стадиону за мале спортове "Партизан" Шид сваке године на крају школске године учествују на традиционалној Ревији спорта. Сам програм има задатак, односно сврху да деца савладају основне елементе гимнастике по справама, као и елементе олимписког програма за ученике основних школа, али недостатак реквизита умањује ефекат и напредак деце.

Школа тениса
Школа тениса је подељена по узрастима: млађи и старији узраст.Школу води тренер Дангузов, а пред крај године и тренер Цревар и то веома успешно. Тренинзи се одржавају два пута недељно.

Школа каратеа
Карате клуб има потешкоћа са радом из финансиских разлога, али ипак наставља са радом, јер се Установа одриче накнаде за коришћење сале односно терена. Клуб тренира два пута недељно по један сат.

Школски спорт
Школска такмичења у оквиру програма Олимпијских спортских игара ученика Републике Србије, прописана од стране Министарства за образовање и спорт, спроводе се редовно.

Радничко спортске игре
У оквиру радничко спортских игара заступљени су спортови: стони тенис, шах, тенис, спортски риболов, мали фудбал, рукомет.

 

​ 

 

 

 

Општинска управа Шид
 Карађорђева бр. 2
 тел: 022/712-122
 фаx: 022/715-708

Приступ систему

Ви сте овде: Насловна