Општина Шид

Ви сте овде: Насловна Инфо Новости 74. ГОДИШЊИЦА ОД ПРОБОЈА СРЕМСКОГ ФРОНТА

74. ГОДИШЊИЦА ОД ПРОБОЈА СРЕМСКОГ ФРОНТА

74. ГОДИШЊИЦА ОД ПРОБОЈА СРЕМСКОГ ФРОНТА

На Спомен комплексу у Адашевцима обележена је 74. годишњица пробоја Сремског фронта који је означио крај Другог светског рата на територији Републике Србије. Државну церемонију предводио је државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Нерић.

Годишњици обележавања пробоја Сремског фронта присуствовали су, поред представника Владе и Војске Србије, преживели учесници битке, дипломатски представници земаља чије су трупе учествовале у борбама на Сремском фронту, представници АП Војводине, Општине Шид, СУБНОР-а и бројни грађани.

74. ГОДИШЊИЦА ОД ПРОБОЈА СРЕМСКОГ ФРОНТА

У име Општине Шид венац је положио и присутнима се обратио председник Скупштине општине Шид Велимир Ранисављевић. После полагања венаца и одавања државних и војних почасти одржан је пригодан уметнички програм.

Борбе на Сремском фронту трајале су 175 дана. У биткама, које су почеле 21. октобра, а завршиле се 12. априла 1945. године, са обе стране учествовало је двеста педесет хиљада војника. У борбама на Сремском фронту погинуло је око тринаест и по хиљада југословенских војника, углавном младића из Србије и Црне Горе, хиљаду сто припадника Црвене Армије, шест стотина тридесет припадника бугарске Народне Армије и стотину шездесет три Италијана из састава југословенских јединица.На страни непријатеља, погинуло је око тридесет хиљада војника.

 

 

Општинска управа Шид
 Карађорђева бр. 2
 тел: 022/712-122
 фаx: 022/715-708

Приступ систему

Ви сте овде: Насловна Инфо Новости 74. ГОДИШЊИЦА ОД ПРОБОЈА СРЕМСКОГ ФРОНТА