Општина Шид

Ви сте овде: Насловна Месне заједнице Беркасово

Беркасово

berkasovo

Беркасово је сремско село, смештено у живописном крају на југозападним обронцима Фрушке горе, на надморској висини од 121. метра. Окруженоје виноградима, шумом и њивама, па је по томе пола планинско а пола равничарско.

 Насеље из неолитског и римског доба, па касније и у турско време било је смештено близу у брду где је била добра вода - на "Ашману" и близу двора Деспотовац (XIV и XV век). Касније крајем седамнаестог и почетком осамнаестог века, село се изградило дуж данашњег пута Шид - Илок, за који се предпоставља да је постојао и у доба Римљана.Само село и околина је брежуљкаста : на северу су лепи виногради из чијих се викендица пружа поглед на Шид и део Славоније, и на југоисток када је ведро време далеко према Сремској Митровици; са јужне и југоисточне стране села почињу прво ужи, а потом све шири појасеви шуме, прво багрењак, а потом сеновита шума старих липа, чији се опојни мирис почетком лета шири целом околином.

На самом почетку шуме, 2 километра удаљено од села је пространо излетиште са трим стазом и мотел "ЛИПОВАЧА", који су услед рата били запуштени. У врху увале на Ашману је конак и црквица СВЕТЕ ПЕТКЕ, мирно и такође лепо место за излете, а ту је у близини и савремено уређена Ловачка кућа, са фазанеријом, понос беркасовачког Ловачког друштва "Фазан".

 Месна заједница планира да на овом месту подигне етно-парк. Лепоту предела око Беркасова овековечио је наш познати сликар Сава Шумановић. Радо је сликао пејсаже око СВ.ПЕТКЕ, јер је у близини био виноград породице Шумановић.

​ 

 

logo_random_image.png

 

 

Општинска управа Шид
 Карађорђева бр. 2
 тел: 022/712-122
 фаx: 022/715-708

Приступ систему

Ви сте овде: Насловна Месне заједнице Беркасово