Општина Шид

Ви сте овде: Насловна Месне заједнице Бингула

Бингула

Бингула је сремско село које се налази на обронцима Фрушке горе. Од седишта Општине Бингула је удаљена тридесетак километара. Данашња територија места Бингула у географском погледу простире се на запад до места Ердевик, на исток до места Дивош(Општина Сремска митровица), на север до места стара Бингула и на југ до Кузмина. Катастарска Општина Бингула простире се на 1731 хектар обрадивог земљишта где Бингулци сеју ратарске културе(пшеницу, кукуруз, шећерну репу, соју, сунцокрет,...).

Поред ратарских култура Бингулци узгајају и Винограде. Данас у Бингули има око 324 домаћинстава у којима живи око 859 становника у 12 улица, који се углавном баве пољопривредом. Имамо једну основну школу која се зове "Сава Шумановић" и има 4 разреда и предшколска установа.Од петог разреда млади Бингулци настављају школовање у суседном Ердевику. У Бингули сложно живе: Срби, Словаци, Хрвати, Мађари и Русини. Имамо и три цркве(православну, католичку и евангелистичку).Мештани Бингуле се у вечерњим сатима окупљају у 2 каффе бара, а снабдевање робом широке потрошње се врши у 6 продавница. У Бингули активни раде следећа друштва: 1."СКУД ШТЕФАНИК" Бингула(словачки К.У.Д.), 2. ЛОВАЧКО УДРУЖЕЊЕ " ЈЕЛЕН ", 3. " ОФК БИНГУЛА " (омладински фудбалски клуб).

Приче о имену села:

Сан назив Бингула помиње се из римског доба и то од латинске речи "Бингулум", о самом настанку имена села с колена на колено преноси се прича да је извесни турски путописац Евлија Челебија помињао Бингулу. Име Бингула потичеод турске речи БИН ЂУЛ што у преводу значи "1000 ружа".

Из прошлости Бингуле:

У мађарскким списима (када је Срем био под управом Мађарске) помиње се Бингула као место 1455. године. 1689. године помиње се село Бингула које је било насељено македонцима, 1702. године село је насељено православним "Рашанима"(хајдуци и катане) и има око 60 кућа, а искључиво се баве пољопривредом радећи код Принца Одескалског. По предању Бингулци су се населили са планине која се налази северно од села(место Стара Бингула које се налази између два манастира : Ђипша и Кувеждин).

Први писмени траг из тог времена потиче из 1732. године када је Бингула имала 45 кућа, да би већ 1766. године било у селу 119 кућа, а 1774. године било је 173 куће. У црквеним записима цркве "Светог мученика Георгија" у Бингули записано је да је И архиепископ српски после Светог Саве "Арсеније И" родом из Бингуле. У 18 веку, тачније 1753. године у Бингули је постојала основна школа која се звала "Словенска школа" и имала је 9 ученика, а учитељ је био свештеник. 1835. године у Бингулу се досељавају први Словаци.

​ 

 

logo_random_image.png

 

 

Општинска управа Шид
 Карађорђева бр. 2
 тел: 022/712-122
 фаx: 022/715-708

Приступ систему

Ви сте овде: Насловна Месне заједнице Бингула