Општина Шид

Ви сте овде: Насловна Месне заједнице Вашица

Вашица

Вашица

Вашица се налази у југо-западном делу Шидске општине, удаљена јужно пет километара од административног центра општине, Шида. Пема народном предању име је добила по човеку кога су звали Мали Васица што је временом прерасло у Мала Вашица и то име је задржално до краја Другог светског рата, постоји и друга верзија имена да је име словенског порекла Мала Вас-мало село. Вашица се није увек налазила на данашњем месту већ је била јужно неколико километара према батровцима сасвим уз реку Босут на месту познатом под називом Градина.

  Године 1737. Вашица је припадала вукаварском властелинству, а после извесног времена село Вашица је издвојено из поседа грофа Елца и укључено у војну границу. Народ је могао да бира да ли да се одсели у Товарник, или да остане да живи под војном управом. Део хрватског живља је напустио Вашицу и одселио се у Товарник, а неки у новоосновани Гибарац. Крајем 19 века настале су нове промене у етничкој структури села. У Вашицу се досељавају бројни Словаци из Селенче(Бачка), те је по попису између два рата у селу било 1600 Срба, 400 Хрвата, и 200 Словака.

  У склопу војне границе Вашица се налазила од 1745. године па све до укидања крајем 19. века. По укидању границе Вашица је најпре припадала срезу Митровица, а затим новоформљеном срезу Шид. У Другом светском рату мештани села су имали 75 погинулих бораца и 77 цивилних жртава. Из историје села можемо да издвојимо још да се школа у селу спомине од 1754. године и да у селу постоје две цркве(Православна саграђена 1803. године на месту старе дрвене и Римокатоличка која је довршена 1889. године). Због економске кризе у селу се стално осећа осипање становника те по последњем попису у селу живи нешто више од 1600 становника.

  У селу постоји потпуна основна школа, две цркве, амбуланта са лекаром који ради два пута недељно, месна канцеларија, месна управа и пошта. Постоји и пар земљорадничких задруга у приватном власништву и једна друштвена ОЗЗ "Poljo Coop" која се налази и улици Вука Караџића 1, у Вашици.

  Вашица има две пекаре, пар продавница мешовите робе, ветеринарску станицу са сталним ветеринаром и продавницама сточне хране, ловачки дом, фудбалски клуб "Напредак" те слободно можемо рећи да је село развијено гледајући на данашње прилике.

​ 

 

logo_random_image.png

 

 

Општинска управа Шид
 Карађорђева бр. 2
 тел: 022/712-122
 фаx: 022/715-708

Приступ систему

Ви сте овде: Насловна Месне заједнице Вашица