Општина Шид

Ви сте овде: Насловна Месне заједнице Вишњићeво

Вишњићeво

visnjicevo

 Сремско село Вишњићево, које од 1935. носи име најпознатијег српског гуслара Филипа Вишњића који је ту живео двадестак година и ту умро и сахрањен, Сремци некако и даље зову по негдашњем имену - Грк. Не постоје поуздани подаци како је место добило име. Предање да је место названо по неком трговцу Грку само је народно објашњење за име непознатог порекла.

Данас Вишњићево које се сместило дубоко у шуме столетних храстова и на прелепој обали Босута представља последње скретање у неко насеље на путу Кузмин-Рача пре граничнг прелаза са Републиком Српском. Сем по слепом гуслару, у чији част се сваке године организује меморијал, познато је и по истоименом кајакашко-кану клубу, што је јединствен пример да овакав клуб и то још успешан егзистира у сеоској средини.

 Вишњићево је село у најзападнијој српској општини - Шиду са близу две хиљаде становника. Као насеље први пут се помиње 1275. године, а свој данашњи изглед село почиње да добија за време Турака, после пада Београда 1739. године као део Војне границе. Окружује га плодна равница и шуме храста и јасена. Дели га укроћена река Босут, која спада у најбогатија станишта слатководне рибе у Србији , а спаја Мост младости.

Низводно одавде седам километара налази се брана где се Босутско језеро улива у реку Саву. У овдашњим шумама налази се надалеко познато босутско ловиште јелена, дивљих свиња и остале дивљачи. У шуми, кажу мештани, постоји и брдо људских лобања. Не зна се од када су, али се претпоставља да су можда још из доба Турака, "а можда је наишла и нека болештина која је десетковала место".

Српска школа вероисповедног каракетра основана је још далеке 1756. године, а од 1848. године њу су могла похађати и женска деца

​ 

 

logo_random_image.png

 

 

Општинска управа Шид
 Карађорђева бр. 2
 тел: 022/712-122
 фаx: 022/715-708

Приступ систему

Ви сте овде: Насловна Месне заједнице Вишњићeво