Општина Шид

Ви сте овде: Насловна Месне заједнице Бикић До Инфо Новости Усвојена декларација о забрани узгоја и ширења ГМО на територији општине Шид

Усвојена декларација о забрани узгоја и ширења ГМО на територији општине Шид

usvojena deklaracija o zabrani uzgoja gmo

На иницијативу одборника, Скупштина општине Шид, на седници одржаној 02. априла 2013. године усвојила је Декларацију о забрани узгоја и ширења генетски модификованих организама на територији општине Шид.

У образложењу стоји:
„Ако се ове године промени Закон о забрани коришћења генетски модификованих семена и легализује увоз овог семена, сви који су сејали генетски модификовану соју и кукуруз, а свако зна шта је сејао, биће од стране америчке компаније „Монсанто „ тужени за крађу патента, јер немају доказ да су семе купили од те фирме, а казне за то су изузетно високе, тако да ће многи морати да продају и земљу да би их платили што се већ догодило хиљадама америчких фармера.

Једини спас је да спречите владу и посланике у намери да измене закон о забрани ГМО и легализују увоз семена, које је досад продавано мимо закона и под лажним именом, у којем се не помиње ни фирма Монсанто, која је прави власник тог семена и патента за њега, а ни домаћи институти за кукуруз и друга семена. Ако влада и посланици ипак промене поменути закон, ако дакле не поверујете у ову информацију и не спречите их у томе, колико ове године, најкасније следеће, многи ће искусити горке плодове своје неверице, плаћајући огромне казне а многи ће, да би плтили те огромне казне морати да продају и земљу и то по багателној цени фирми Монсанто која ће и тужити.

А када се увоз Монсантовог ГМ-семена једном легализује, Монсанто ће као што показују искуства из Америке, тужити и оне који не сеју монсантово семе, али ће им због преношења полена ветром и на друге природне начине нићи кукуруз и соја, као да су сејали а немају доказ да су семе купили од Монсанта“.

 

 

 

Општинска управа Шид
 Карађорђева бр. 2
 тел: 022/712-122
 фаx: 022/715-708

Приступ систему

Ви сте овде: Насловна Месне заједнице Бикић До Инфо Новости Усвојена декларација о забрани узгоја и ширења ГМО на територији општине Шид