Општина Шид

Ви сте овде: Насловна Месне заједнице Илинци

Илинци

ilinci

О месту Илинци постоји легенда да су настали током XVII века и везана је за велику сеобу Срба из 1690. године под патријархом Арсенијем III Чарнојевићем. Место је имало мало становника који су се бавили земљорадњом и сточарством. Сваким даном се број становника све више повећавао, све до 1970. године, од тада се број становника нагло смањује, тако да Илинци данас броје 970 становника. И данас се становништво бави искључиво пољопривредом и сточарством.

Илинци се географски налазе у југозападном делу општине Шид, удаљени од града на око 10 км, а са три стране се граниче са Р.Хрватском. Катастарска општина Илинци има око 4.400 хектара земљишта док се у приватној својини налази око 1.500 хектара обрадивог земљишта. Има добру каналску мрежу, као и добре тврде путеве до њива. Илинци имају сопствени водовод који им је дат на управљање на 10 година. У Илинцима се налази велики дом културе капацитета за 500 људи, али наравно стоји празан, у дому се повремено одржавају биоскопске представе и други културно-уметнички програми. У Илинцима се налази и зграда основне школе коју похађају деца од I-IV разреда, имамо једну комбинацију одељења са 3 учитеља и једно прешколско одељење са једним васпитачем(деца узраста од V-VIII разреда наставу похађају у школи "В.Караџић" у одељењу Вашица, удаљено 5 км од Илинаца и свакодневно путују аутобусом који саобраћа само када деца иду школу.

Од недавно је у село уведена аутобуска линија у 9.30 сати из Илинаца, а иста линија је суботом, као и једна линија суботом из Шида у 12.30h.Средњу школу ученици похађају у Шиду. Уселу се налази здравствена амбуланта и здравствене услуге се пружају свакодневно. У месту раде три продавнице мешовите робе које задовољавају потребе мештана, налази сее и једна приватна пекара. Омладина се окупла око Ф.К Борца који броји око 30 чланова са подмлађеном екипом и такмичи се у општинској лиги. Ловачко удружење "Зец" броји око 50 чланова. У селу постоји православна црква "Св.Илија".У селу раде и две приватне земљорадничке задруге које пружају услуге стручне услуге мештанима.

Током ратних дејстава од 1991. године село је примило много избеглица које су током времена своје место нашли у Илинцима добивши 20 нових кућа са 40 стамбених јединица. У селу се налази телефонска централа која је дотрајала. У селу се налази преко 120 пензионера и тренутно се ради на изналажењу простора за њихово окупљање. Пре неколико година откривени су термални извори у атару села на потесу "Цуново". У селу се ретко дешавају славља и прославе него се велики скуп дешава само једном годишње на чувеној илиначкој слави где су код свих домаћина капије широм отворене и сви гости добро дошли, на празник села Св. Илија који се обележава 02. августа.

​ 

 

logo_random_image.png

 

 

Општинска управа Шид
 Карађорђева бр. 2
 тел: 022/712-122
 фаx: 022/715-708

Приступ систему

Ви сте овде: Насловна Месне заједнице Илинци