Општина Шид

Ви сте овде: Насловна Месне заједнице Ердевик

Ердевик

 

Ердевик је највеће сеоско насеље у општини (3.316). Благо заталасан, са две стране окружен Фрушком гором а са друге две равницама, на 140 метара надморске висине и на обронцима Фрушке горе, Ердевик је једно од најлепших села Срема. Налази се у труглу између Илока(17км), Сремске митровице(26км) и Шида(16км) чијој општини територијално и припада. Са типично панонском (Континенталном) климом, са бројним потоцима, изворима и са три језера, на плодној црници, мештани Ердевика се баве пољопривредом, а чувени су по својим виноградима и винима.

   Шуме се протежу на површини од 1500 хектара и заштићене су у Националном парку Фрушке горе, шуме липе, храста, букве, багрема, бора и смрче , идеално су скровиште многоврсне дивљачи а посебно јелена, муфлона и дивљих свиња. Услед оваквог обиља природног блага, Ердевик се рано јавља као насеље. Археолошким истраживањем многи налази наводе на закључак да је на овом терену постојало насеље још у бронзано доба. У селу се налази неколико локалитета из римског доба, а по писаним споменицима Ердевик се први пут спомиње 1351. године, док на мапи Срема већ 1730. године. Из овог времена још постоје камени споменици исписани старословенским писмом.

   Најездом турака 1526. године, Ердевик пада под власт освајача Сулејмана Величанственог, који се и зауставио ту у близини код Илока. После пораза под Бечом, турци се повлаче а од 1697. године Илок, са великим делом Срема(па и Ердевиком) пада у руке аустриске власти тј. кнеза Ливија Одескалског и то све до Првог светског рата. Само име, место је највероватније добило од мађарске речи ЕРДОВЕГ што значи предео под шумом. Иначе, етничка структура становништва на подручју Ердевика је шаролика, што је последица колонизација које се врше на овом простору више од три века.

   Према подацима, најстарији становници овога села су Срби. Најинтензивније су се досељавали у временима турских освајања јужних крајева Србије. Досељавање је помогла и Аустро-угарска власт знајући да тако прави живи бедем Османлиском царству. Потом се овде насељавају Немци, Мађари и словаци(током осамнаестог и деветнаестог века). Ердевик је данас озбиљан привредни субјект Срема. највише обрадивих површина захвата ПП Ердевик са око 867 хектара ораница и 480 хектара винограда и 102 хектара хмеља. Производећи високо квалитетно грожђе и вина, ердевичани у сопственим подрумима чији су капацитети око 1000 вагона. Из тог подрума на трпезе широм Европе износи се траминац, ризлинг, совињон, бургундац и бело стоно вино. А осим вина, пшенице, кукуруза и репе. ердевичани су чувени произвођачи хмеља.

   Због постигнутог изузетног квалитета ове култур, пре двадесет година, највеће европско признање за хмељ добили су ердевичани (ОРДЕН ВИТЕЗА ЗА ХМЕЉАРСТВО). Са школом из 1755. године, са два културно-уметничка друштва (Словачко из 1907. и Српско из 1947. године), са предивним парком и зеленилом у центру места, старим један век, са узбудљиво-заталасаним изворима и потоцима, око 4000 ердевичких становника пребогатих у различитостима не признају да су село или да су на периферији прогресивног живота.Они то и нису.

   Ердевик и Ердевичани су природна оаза здравља, лепоте и благостања. Као зелени бисер заденут у недра фрушкогорског Срема, блистају својим духом и својим природним благом. Чувајући своју баштину у наслеђе, Ердевик црпи сокове прогресивног, а мештани иду напред. Иду до савршенства између природе и човека. Иду до лепоте, до живота.

​ 

 

logo_random_image.png

 

 

Општинска управа Шид
 Карађорђева бр. 2
 тел: 022/712-122
 фаx: 022/715-708

Приступ систему

Ви сте овде: Насловна Месне заједнице Ердевик