Општина Шид

Ви сте овде: Насловна Месне заједнице Јамена

Јамена

Јамена

Јамена, село у југозападном делу општине Шид, најзападније насеље у Републици Србији, на тромеђи Р.Српске, Р.Србије и Р.Хрватске. Насеље са око 1200 становника и око 460 домаћинстава, у просеку старо село, село које одумире! Наиме имамо све што је потребно за нормалан живот и рекло би се да се у Јамени лепо живи али и није тако.

Проблема на претек: не асвалтиране улице, нема канализације, нема аутобуских линија (сем једне у току дана), затворене границе, много празних кућа, много не ожењених младића и слично. Останак младих и самим тим и просперитет села десио би се када би се поставио мост на реци Сави на навозу Суботиште, отворио се прелаз према Р.Хрватској, отворио мини погон који би запошљавао младе, асфалтирале улице, изградила канализација. Наш повољан географски положај самим тим би био идеалан.

Био би велики проток људи и роба, развила би се трговина а можда би и у блиској будућности дошло и до изградње и пристаништа, бензинске пумпе са пратећим објектима. Поред наведеног Јамена би у блиској будућности могла да има значајну улогу у развоју не само у општини него и у Р.Србији, у развоју индустрије, трговине због близине ауто-пута, Шида, Бјељине, Брчког, Жупање.

Треба да споменемо и развитак туризма, окружени смо прелепим босутским шумама, крај нас тече сава, велико ловно подручје, риболов, споменик у центру села, а богами нудимо добар кулен и добру шљивовицу. У кратким цртама наведени су садашњост, проблеми а и будућност. Све се ово може остварити уз мало добре воље и упорности.

​ 

 

logo_random_image.png

 

 

Општинска управа Шид
 Карађорђева бр. 2
 тел: 022/712-122
 фаx: 022/715-708

Приступ систему

Ви сте овде: Насловна Месне заједнице Јамена