Општина Шид

Ви сте овде: Насловна Месне заједнице Љуба

Љуба

Љуба

Планинско место Љуба налази се на јужној падини Фрушке Горе. Први пут се помиње 1634. године, касније је опустело. Као насеље јавља се тек 1756. године. Постанак имена села није познат али је претпоставка да је село добило име по некој девојци Љуби. насеље се налази у североисточном делу општине Шид. Први становници су били Словаци који су дошли из Словачке и крчењем шума створили услове за оснивање места које се налази на присовној равни на висини од 200 метара.

  Пошто је насеље Љуба пољопривредног типа становништво се бави земљорадњом и сточарством. У оквиру земљорадње најразвијеније је ратарство, виноградарство, а у мањој мери воћарство. Сточарство заузима значајно место у остваривању прихода домаћинствима јер се врши услужни тов говеда а у последње време и већа производња млека. Деца основно васпитање и образовање стичу у четворогодишњој школи као и у предшколској установи.

Постојећи дом културе задовољава потребе за различите културне манифестације. Спортске активности се обављају у склопу фудбалског клуба "Јединство". Добровољачко ватрогасно друштво које има значајне резултате на општинском и покраинском нивоу окупља значајан број омладинаца и старијих чланова у раду свог друштва. Мештани су укључени у рад Месне организације Црвеног крста, удружењу ловаца као и активу жена.

 Здравствена заштита становништва одвија се повременим доласком лекара из Ердевика у месној амбуланти. Снабдевање становника одвија се преко 4 постојеће продавнице мешовите робе. Од угоститељских објеката постоји само један. Љуба се налази на магистралном путу М.18 који повезује Бачку Палнаку са Сремском Митровицом и Бјељином. На западном делу села налази се гранични прелаз са Р.Хрватском. Све улице у селу су асвалтиране.

Обзирим на састав становништва у селу постоје три цркве: Православна, Католичка и Евангелистичка

Правци развоја туризма у наредном периоду могу се сагледати кроз пружање услуга у домаћинствима, здрава храна, гостољубивост, производња вина и ракије. Могућност организованог лова у ловишту као и искористивост изворишта "Бања" која се налази на подручју катастарске општине Љуба.

​ 

 

logo_random_image.png

 

 

Општинска управа Шид
 Карађорђева бр. 2
 тел: 022/712-122
 фаx: 022/715-708

Приступ систему

Ви сте овде: Насловна Месне заједнице Љуба