Општина Шид

Ви сте овде: Насловна Месне заједнице Привина глава

Привина глава

Привина Глава

Село Привина Глава (Прњавор) је једно од најмањих села у општини Шид. Насеље потиче из времена када је изграђен Манастир Св.Арханђела Михајла и Гаврила који потиче из времена између 12 и 14 века када је саграђен а насеље је настало према веровању као последица изградње манастира односно људи који који су радили на манастиру насељавали су се у непосредној близини.

Само село је смештено у долини и изглед села је у облику тањира са свега две улице које с епротежу са једне и друге стране спојене код самог манастира. У селу живи 235 становника од којих је већина старачких домаћинстава, а 80% становништва се бави или се бавило земљорадњом и сточарством. У селу нема основне школе па су деца приморана да у школу путују у суседно село Бикић до или у Шид.

Од пре две године у селу ради истурено одељење предшколске установе "Јелица Станивуковић Шиља" из Шида са 11 полазника. Спортских и културно-уметничких друштава у селу нема, а од удружења грађана активно је ловачо друштво "Зец".

Захваљујући Манастиру у последњих неколико година ово село посећује велики број туриста и верника, а то је нарочито изражено у време верских празника.

Манастир Св.Арханђела Михајла и Гаврила

Привина Глава - Манастир Св.Арханђела Михајла и Гаврила

​ 

 

logo_random_image.png

 

 

Општинска управа Шид
 Карађорђева бр. 2
 тел: 022/712-122
 фаx: 022/715-708

Приступ систему

Ви сте овде: Насловна Месне заједнице Привина глава