Општина Шид

Ви сте овде: Насловна Месне заједнице Бикић До Инфо Новости Унапређење заштите жртава насиља у породици и жена у партнерским односима

Унапређење заштите жртава насиља у породици и жена у партнерским односима

 sporazum o saradnji

Одредбама Породичног закона, Кривичног закона и Закона о јавном реду и миру, строго је дефинисано и забрањено насиље у породици, као и насиље над женама, које се манифестује кроз различите облике насиља и по правилу, представља злоупотребу моћи и покушај вршења контроле над чланом породице који има мање моћи, а родна димензија насиља је његова суштинска карактеристика.

Ово је озбиљан деликт и као такав, захтева ефикасан договор и сарадњу свих установа које се баве овом проблематиком. Само координираном акцијом, може се решити овај узнапредовали проблем, те је данас у сали СО Шид, потписан Спразум о сарадњи у спровођењу заштите жртава насиља у породици и жена у партнерским односима на подручју Општине Шид. Иницијатор потписивања oвог споразума је Центар за социјални рад „Шид“у Шиду, а потписници споразума су и Полицијска управа у Сремској Митровици – полицијска станица Шид, Дом здравља у Шиду, Општина Шид, Актив директора основних и средњих школа, као и ПУ „Јелица Станивуковић Шиља“ Шид, Основни суд у Шиду, Прекршајни суд у Сремској Митровици одељење у Шиду и Основно јавно тужилаштво у Сремској Митровици - одељење у Шиду.

У име локалне самоуправе, споразум је потписао, председник општине Никола Васић. Очекује се да овакав вид сарадње у наредном периоду, омогући бољу и бржу размену информација, компатибилније акције, правовремене и свеобухватне интервенције и повећање одговорности сваког од система, а све то у циљу заустављања насиља и постизања безбедности потенцијалних жртава, откривања случајева насиља и хитног поступања у склaду са степеном угрожености жртве насиља, очувања достојанства жртве и уважавања њених потреба и ставова.

 

 

 

Општинска управа Шид
 Карађорђева бр. 2
 тел: 022/712-122
 фаx: 022/715-708

Приступ систему

Ви сте овде: Насловна Месне заједнице Бикић До Инфо Новости Унапређење заштите жртава насиља у породици и жена у партнерским односима