Општина Шид

Ви сте овде: Насловна Месне заједнице Бачинци Инфо Новости Годишњица пробоја Сремског фронта

Годишњица пробоја Сремског фронта

 godisnjica proboja sremskog fronta 2014

У организацији Владе Републике Србије, СУБНОР-а Србије и Општине Шид, данас је у Меморијалном центру „Сремски фронт“ достојанствено обележена 69. годишњица пробоја Сремског фронта, када су партизанске, заједно са јединицама савезничке Црвене армије, поразиле моћну фашистичку армаду. У борбама је погинуло око 13.000 наших, као и 1.600 савезничких бораца.

Државној церемонији присуствовало је више хиљада људи, а венце су положили представници Владе републике Србије – Министарства одбране, СУБНОР-а, Општине Шид, представници дипломатског кора из акредитованих амбасада у Београду, као и чланови породица погинулих бораца. Венац Владе Републике Србије, положио је премијер Ивица Дачић, а испред локалне самоуправе венац су положили председник општине Никола Васић, председник СО Шид др Бранислав Мауковић и заменик председника општине Срђан Малешевић.

У свом обраћању, премијер Ивица Дачић, рекао је да је мало ко могао да очекује да ће наши борци, након више месеци исцрпљујућих рововских борби силовитим јуришом означити ослобођење домовине и победу над нацизмом у другом светском рату.

„Народ Шида, у овим тешким ратним данима, пружио је несебичну помоћ војсци која је водила битку и припремала се за пробој фронта“ – истакао је у свом обраћању председник Општине Шид, Никола Васић, подсетивши да је у Шиду и околини, пред крај рата било седам војних болница у којима је свакодневно радило 140 жена и омладинки које су пружале помоћ рањеним борцима.

Уследио је и пригодан уметнички програм, а по завршетку државне церемоније, уз борбене песме из другог светског рата, посетиоци су кренули у обилазак Спомен-комплекса и Музеја „Сремски фронт“.

 

 

 

Општинска управа Шид
 Карађорђева бр. 2
 тел: 022/712-122
 фаx: 022/715-708

Приступ систему

Ви сте овде: Насловна Месне заједнице Бачинци Инфо Новости Годишњица пробоја Сремског фронта