Општина Шид

Ви сте овде: Насловна Предузећа и установе Радио Шид

Радио Шид

ЈАВНО ПРЕДУЗЕЋЕ ЗА РАДИОДИФУЗИЈУ , НОВИНСКУ И ИЗДАВАЧКУ ДЕЛАТНОСТ “Радио Шид”

Радио Шид

КАРАЂОРЂЕВА 9/IV

Телефони:
022/712-939 (директор и маркетинг),
022/712-718 (општи сектор и телефакс),
022/712-336 (редакција),
022/712-910 (студио)

web:
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
www.radiosid.net
facebook.com/radiosid

 

Оснивању радио станице у Шиду претходила је вишемесечна активност групе ентузијаста која је покушала да убеди политичко руководство општине Шид у потребу отварања радио станице, која би била центар локалног информисања. Ова иницијатива је након неколико месеци уродила плодом. Експериментални програм Радио Шида стартовао је 6. децембра 1969. године.

Емитовање је почело на средњеталасној фреквенцији 1323 килохерца путем средњеталасног одашиљача снаге 50W и "Т" антене смештене, на неповољној локацији, поред Дома културе, чиме је био смањен домет.

Након три године од почетка емитовања програма на шидском вашаришту се гради просторија у коју се измешта одашиљач. Уз њу је постављен антенски стуб висок 60 метара чиме је вишеструко побољшана чујност.

Године 1976. стварају се услови за набавку новог средњеталасног одашиљача снаге 1KW који је лоциран у објекту на вашаришту, а емитовао је на фреквенцији 1323KHz, тако да се од те године програм емитује већом снагом и знатно се повећава чујност.

Радио Шид је до 1985. године регистрован као радна јединица, а потом као Основна организација удуженог рада у оквиру Радничког универзитета "Никола Влашки" Шид, са просторијама у згради Дома културе, када се сели у нове просторије на садашњој адреси у Шиду у улици Карађорђевој број 9/IV.

1989. године регистрован је као самостална Установа у области информисања да би након само две године, био регистрован као Јавно предузеће за радиодифузну, новинску и издавачку делатност "Радио Шид".

Заједно са градњом новог одашиљача створени су услови за емитовање програма и на ултракратким таласима. Од тада Радио Шид, путем одашиљача снаге 15W, почиње да емитује програм и на ултракраткоталасној фреквенцији 103MHz до 1989. године, а потом на фреквенцији 89,1 MHz. Нови одашиљач смештен је на згради млина у Шиду.

Касније, Радио Шид престаје да емитује програм на средњеталасној фреквенцији, гаси се одашиљач на вашаришту, а емитовање се наставља искључиво путем ултракраткоталасног одашиљача на млину, на који је 2000. године постављен нови квалитетнији одашиљач снаге 1KW преко којег се тренутно емитује програм.

У октобру месецу 2007. године, по решењу Републичке радиодифузне агенције, Радио Шид постаје регионална радио станица за подручје општина Шид и Сремска Митровица и од децембра 2007. године програм емитује на ултракраткоталасној фреквенцији 104,6MHz.

Са развојем радио станице проширивао се и програм Радио Шида почев од 3 часа дневно, колико је трајао у експерименталној фази, па све до средине осамдесетих година. Од тада па све до 1995. године програм траје 6 часова дневно, а од 1995. до 2000. године програм је петнесточасовни. Од тада Радио Шид емитује програм 24 часа дневно. Програм је разноврстан, и од првог дана се емитује на српском, словачком и русинском језику.

​ 

logo_random_image.png

 

 

Општинска управа Шид
 Карађорђева бр. 2
 тел: 022/712-122
 фаx: 022/715-708

Приступ систему

Ви сте овде: Насловна Предузећа и установе Радио Шид