Општина Шид

Ви сте овде: Насловна Месне заједнице Бикић До Инфо Новости Бесплатно тестирање на ХИВ

Бесплатно тестирање на ХИВ

besplatno testiranje na hiv

 Центар за контролу и превенцију болести Завода за јавно здравље у Сремској Митровици у сарадњи са Домом здравља Шид и уз подршку ОО ЦК Шид, Савета за здравље Општине Шид и члана Општинског већа др Вање Гнип, организовао је јуче, у Дому здравља, саветовање и тестирање на ХИВ (брзим тестовима).

С обзиром на то да је јуче завршено Шидско културно лето и да је то један од дана у години када је у нашем граду највећа фреквенција људи, поготово младих , акција је заказана управо за 19.август. Циљ овакве акције је подизање свести становништва о значају спровођења мера заштите као и превенција болести, а такође и побољшање квалитета живота већ оболелих.

Како је истакла координатор акције др Јасмина Јандрић Кочић спец. епидемиолог Завода за јавно здравље, кампања има за циљ да на интересантан начин младима пренесе суштинска знања о ХИВ-у, начину превенције и значају саветовања и тестирања на ХИВ, али и да створи окружење које се бори против стигматизације и дискриминације особа које живе са ХИВ-ом као и особа које су под повећаним ризиком од ХИВ-а.

Истраживања су показала да су у претходних неколико година организатори акције били успешни у едукацији становништва о томе како се ХИВ преноси, али још увек постоји велики степен предрасуда, као и заблуда о томе шта јесте а шта није ризично понашање.

 

 

 

Општинска управа Шид
 Карађорђева бр. 2
 тел: 022/712-122
 фаx: 022/715-708

Приступ систему

Ви сте овде: Насловна Месне заједнице Бикић До Инфо Новости Бесплатно тестирање на ХИВ