Општина Шид

Ви сте овде: Насловна Месне заједнице Бачинци Инфо Новости ИСКОРИСТИ ШАНСУ!

ИСКОРИСТИ ШАНСУ!

iskoristi sansu
Отпочео је пројекат „Искористи шансу!“ у реализацији „Европског покрета у Србији – Сремска Митровица“ , трајаће наредних 6 месеци, са циљем успостављања одрживог модела за самозапошљавање младих у руралним подручјима Сремског и Мачванског округа. Пројекат је финансиран од стране Министарства омладине и спорта Републике Србије.

Партнери на пројекту су Агенција за рурални развој Града Сремска Митровица  и општина Коцељева, чији је примарни пројектни задатак -  мапирање заинтересованих младих и сарадња са њима, у сеоским насељима Сремског, односно Мачванског округа, као и промоција пројекта.
Пројекат се бави стимулисањем запошљавања младих из руралних подручја кроз проширење пољопривредне производње у приватном сектору и повећање заинтересованости младих за бављење пољопривредом, унапређење професионалног знања и способности младих како би се обезбедио њихов останак у руралним подручјима с једне стране и одржив рурални развој, с друге стране.

Пројекат има за сврху да помогне младима да покрену свој посао, креирају своја радна места и обезбеде себи средства за живот. Очекује се да ће мотивисати младе да се едукују и остану у својим родним местима, да буду носиоци процеса унапређења живота у сеоским насељима и да се одваже да започну сопствени посао.

Пројекат подразумева обуке младих из Срема и Мачве, за покретање сопственог бизниса, као и за писање бизнис плана за СтартУп. Обуке ће држати сертификовани предавачи Регионалне развојне агенције „Срем“ и Националне службе за запошљавање из Сремске Митровице. Такође, пројектом су предвиђене и трибине о органској производњи, која је данас веома актуелна тема, међутим на територији Срема и Мачве мало ко се бави овим видом производње.

Модел одрживог руралног развоја има за циљ да задржи становништво у руралним подручјима, изједначи квалитет живота у руралним и урбаним подручјима, омогући повратак становништва, повећа конкурентност понуде и производње и тиме створи боље услове за запосленост младих, и њихов останак на селу. Потенцијали руралног подручја морају бити подстицај за развој нових облика урбано - руралног партнерства, а носиоци тих процеса треба да буду млади. Промене у развоју пољопривреде за развој руралних подручја повезане су са усмереношћу пољопривредних домаћинстава да се баве још неком допунском делатношћу. Развој органске пољопривреде допринео би очувању еко система, а младима на селу пружио прилику за развој предузетништва.

Пројекат доприноси подстицању запошљавања младих на селу, развијању нових сервиса и производа и побољшавању тржишно оријентисаних вештина и знања младих на селу. Пројекат ће директно допринети одрживом развоју као и образовању, обучавању и подршци у контексту промоције органске пољопривреде и заштите животне средине. Омогућиће се субвенционисање омладинских предузетничких идеја и јачање веза између пољопривреде и осталих сектора руралне економије.

Потреба младих на селу јесу нове пословне могућности и нови  садржаји који им нису доступни. Подстицањем развоја предузетништва, пре свега у оквирима органске пољоприведе,  развија се предузетнички дух  и активизам код омладине, стварају се услови за останак младих у својим родним местима, како би они били носиоци процеса унапређења живота у сеоским насељима.


Zato ne čekaj, ISKORISTI ŠANSU! Tekst Konkursa pročitaj ovde:
https://www.docdroid.net/b4l7h Xz/konkurs.pdf.html


Prijavi se za obuke - prijavni formular preuzmi ovde:
https://www.docdroid.net/ruLie gz/prijavni-formular.doc.html

 

 

 

Општинска управа Шид
 Карађорђева бр. 2
 тел: 022/712-122
 фаx: 022/715-708

Приступ систему

Ви сте овде: Насловна Месне заједнице Бачинци Инфо Новости ИСКОРИСТИ ШАНСУ!