Општина Шид

Ви сте овде: Насловна

Чланци

Манастир Света Петка

Манастир Света Петка

 
 
  Манастир је посвећен Светој Петки Трновој која се слави 27.октобра. Он се налази недалеко од Шида, на граници са републиком Хрватском, у долини у прекрасном природном окружењу. Све до недавно, до манастира није постојао никакав пут.
 
 Пре данашње цркве постоје писани трагови историчара из 1863. године да је постојала црква брвнара око које се народ окупљао. О цркви се говори 1884. године и чудно је да нема ни једног податка који би се односио на њу. Црква брвнара је изгорела и након тога је изграђена ова данашња црква. Олтар цркве се налази изнад самог извора и овај извор до сада никад није пресушио.
 
 У приземљу је трпазарија и кухиња која може да прими 150 особа, док је на спрату изграђено пет соба за монаштво.
 
Постављено је и ново црквено звоно.
Поред цркве се налази извор, за чију воду кажу да лечи разне болести. То потврђује и мраморна плоча на којој су уклесане речи захвалности једног Дубровчанина који се овде излечио од тешке болести. Такође се може видети напис који сведочи да је кћи једног становника Гибарца, која је имала парализу, излечена употребом ове воде и њена породица је због тога захвална светој Петки. 
 
 Уз већину историјских чињеница, али и предања који повезују манастир Привину Главу са Бранковићима, важну посредну улогу има утврђени град Беркасово који се налазио у  непосредној близини. Био је у поседу Вука Гргуревића још од његовог преласка у Срем 1465. године. Као посед Јована Бранковића био је његово често пребивалиште, па није чудо да се неколико важних повеља пише управо у Беркасову, од којих је занимљива она из 1496. године, којом деспот Јован дарује манастир Крушедол. У науци је ова повеља проглашена за фалсификат управо због спорног датовања настанка манастира Крушедола.
 
 У Беркасову је деспот Јован и умро 10. децембра 1502. године, изморен сталним ратовањима, о чему говоре многе народне песме. У њима се говори да је деспот Јован на самрти у граду Беркасову, одакле шаље слуге по мајку Ангелину која се налази у граду Купинову и по брата Максима који борави у Крушедолу.
 
 Дакле, још један прилог, истина из народних песама, о ранијем датовању настанка манастира Крушедола. Смрт деспота Јована, као последњег Бранковића, одјекивала је у народном сећању као гашење светородне и утешитељске породице Бранковића, али и као политичко-државни чин пада српске Деспотовине. Беркасово је убрзо задесила тужна судбина. Полазећи на коначан обрачун 1526. године са угарском војском, Турци су га разорили.
 
У доба Марије Терезије, наредбом црквених власти Угарске, од остатака камених зидина прављена је католичка црква у селу Кукујевцима. У непосредној близини града налазио се извор са чудесном водом, у народу познат као ''Деспотовац''. Многе легенде повезују овај извор са члановима породице Бранковић.
 
 За манастир се иде излезећи из Шида у правцу Бачке Паланке (преко Илока) те се на уласку у Беркасово скреће на лево. Манастир је од тог скретања удаљен око 4 км.

​ 

 

 

 

Општинска управа Шид
 Карађорђева бр. 2
 тел: 022/712-122
 фаx: 022/715-708

Приступ систему

Ви сте овде: Насловна