Izaberite stranicu

Централна манифестација поводом обележавања Вишњићевих дана одржана је данас у Вишњићеву, селу у којем је Филип Вишњић живео и на чијем тлу је испевао песме о најславнијим српским јунацима.

Манифестација је отпочела парастосом у цркви Светог оца Николаја у Вишњићеву, а у знак поштовања председник Скупштине општине Шид, Тихомир Стаменковић и заменик председника општине, Ћорће Томић, положили су венац на гроб славном српском гуслару. На истом месту одржан је јавни час за окупљене на којем је истакнуто да је Филип Вишњић, иако слеп, могао јасније од свих да види и осети страдање, али и јунаштво нашег народа.

У просторијама Етно поставке Филипу Вишњићу данас је отворена изложба радова „Српски јунаци“, вајара Милутина Ранковић, а у наставку програма представљена је књига под називом „Седам малих дрхтаја“, прошлогодишњег добитника Вишњићеве награде за књижевност, писца, Селимира Радуловића.

Председник општине Шид, Зоран Семеновић, присуствовао је са сарадницима културно-уметничком програму, који је одржан на платоу испред споменика Филипу Вишњићу. Културно-уметнички програм својим учешћем обогатили су наступи фолклорних група СКУД „Свети Сава“ из Шида, КУД „Филип Вишњић“ из Вишњићева, наступ Теодоре Брзак, хора „Хоршидеја“ и пригодни рецитали ученика ОШ „Филип Вишњић“.