Izaberite stranicu

МУЗЕЈ НАИВНЕ УМЕТНОСТИ „ИЛИЈАНУМ“

Марија Покрајац

Директор

Докторанд историје уметности

Контакт подаци: 062-755-852
Е-пошта: ilijabosilj@gmail.com

Адреса: Светог Саве 5
Телефон: 022-715-418
Е-пошта: ilijabosilj@gmail.com
www. mnuilijanum.rs
www.facebook.com/mnu.ilijanum
www.instagram.com/muzej_ilijanum

Најпознатији савремени уметници/сликари разликују се у начину уметничког приступа делу, њихов кист је препознатљив, понекад није потребно ни погледати потпис на дну платна. У нашем граду налази се Музеј наивне уметности „Илијанум“, који чува слике управо једног таквог уметника, Илије Башичевића Босиља, чија дела га сврставају међу најпознатије мајсторе модерног сликарства, због своје оригиналности и аутентичности.
Поред тога што га историја уметности данас најчешће сврстава у савремене ствараоце 20-ог века, неки историчари уметности су покушали да га определе као сликара арт брута, или, као аутсајдер уметника. Почетком 20. века у нашој замљи ( а у Европи и раније ) многи људи различитих професија и нивоа образовања почињу да цртају, сликају или пишу, јер су једино тако могли да искажу своје мисли, ставове и осећања. Њиховој уметности се дуги низ година није посвећивала пажња коју је она сигурно заслуживала. Уметници сами нису имали начина да своја дела промовишу, а струка их је заобилазила, те су били „невидљиви ствараоци“. Босиљева дела су, упркос бројним препрекама на које су наилазила ( као и сам уметник уосталом ) постала су светски призната и добила своје заслужено место у самом врху не само у српском већ и у светском ликовном стваралаштву.
Изложбе овог великог Шиђанина обишле су свет. Захваљујући њима светом се пронео глас и о нашем граду и његовом духу.
Међу многобројним приватним колекционарима у свету који поседују слике Илије Босиљ је и чувена италијанска глумица Софија Лорен , што је још један доказ величине овог сликара.
Колекцију својих слика, тачније двеста осамдесет и седам, и око педесет слика других наивних уметника из земље и света, Илија Босиљ поклонио је свом родном граду Шиду 1970. године и то је био повод за оснивање музеја .
2007. године магазин под називом „Сирова визија“ ( добитник награде УНЕСКА за најбољи часопис о уметности на свету ) уврстио је Илију Башичевића Босиља међу педесет најбољих тзв. аутсајдер уметника у свету.