Izaberite stranicu
Jovana Lakić

Jovana Lakić

Директор

Profesor razredne nastave

Контакт подаци: 062-755-822
Е-пошта: direktor@savasumanovic.rs

Адреса: Светог Саве 7
Телефон: 022-712-614
Е-пошта: info@savasumanovic.rs
www.savasumanovic.rs
www.facebook.com/sava.sumanovic
www.instagram.com/galerija_sava_sumanovic
https://twitter.com/savasumanovic

 

 

„Другачије је наше светло Срема, од оног у Паризу и Нормандији”,
рекао је Сава Шумановић приликом свог другог повратка у Шид, 1928. године не знајући да ће заувек оставити печат културног и уметничког стваралаштва нашег града.
Речи Саве Шумановића сем сликарског достигнућа обележавају културу свих грађана Шида који с поносом носе епитет грађанина Савиног града.
Сава Шумановић и његово дело је језгро културне бити Шида и културног идентитета наше општине и наше државе.
Дела најзначајнијег српског сликара 1952. године добијају своје уточиште у свом родном граду Шиду оснивањем Галерије.Галерија је основана ради заштите и презентације уметничког фонда сликара Саве Шумановића.
"Сматрајући животну жељу свога сина својом материнском и људском обавезом, остварујем је данас као наш заједнички циљ поклањајући Савино животно дело родном месту које је овековечио кроз своју љубав, учинио познатим и славним својим сликама. После несрећне и нагле смрти мога сина као аманет сам задржала толико пута поновљену жељу да његова уметност нађе место и буде сачувана у нашем родном крају. Испуњавајући тај аманет, уверена сам у дубоко разумевање и љубав којом ће бити прихваћен како од грађана Шида, тако и од будућих нараштаја..." речи су Савине мајке Персиде Шумановић саткане у Даровни уговор, састављен на десетогодишњицу трагичне смрти свога сина. Њена написана последња воља 11. марта 1952., насловљена као "Моје завештање", заведена је у Среском суду у Шиду.
Као национална установа културе, Галерија чува богат уметнички фонд који броји 417 дела, од тога 350 слика урађених техником уља на платну и 67 скица у разним техникама(цртеж, пасетел, акварел, разблажена темпера), стара се о њему, бави се њиховом конзервацијом и рестаурацијом, проучавањем и излагањем.
Након смрти Персиде Шумановић у посед Галерије дошла су и многобројна документа која је она сачувала, а од великог су значаја за проучавање уметникове личности и дела.
У непосредној близини Галерије налази се Спомен кућа Саве Шумановића, која је под заштитом Завода за заштиту споменика културе а од 1982. године отворена је за посетиоце у којој је сачуван породични намештај и атеље у коме је Сава Шумановић стварао ремек дела.