Izaberite stranicu

Туризам

ТУРИЗАМ

 

Ако постоји место где се снови и стварност, таленат и упорност, марљивост и срећа сусрећу онда је то свакако сремска равница и њена најзападнија општина Шид, место где се преплићу историја, култура, гастрономија, традиција и природне лепоте општине Шид.
Са деветнаест насељених места, општина Шид се сместила на 687 квадратних километара, у југозападном делу Срема, где се сремска равница, испресецана речним токовима, уздиже ка западним обронцима Фрушке горе. Управо тај контраст пејзажа чини је толико интересантном и посебном.

Проткан богатом историјом, културом и уметношћу, наша Општина поносно чува богату културну баштину и природне лепоте овог краја.
Са нашим непроцењивим богатством упознаћемо вас Вас представљајући културно-историјске и природне споменике општине Шид који данас уједно представљају и познате туристичке.

Галерија „Сава Шумановић“ -Уметнички фонд Галерије садржи 350 слика рађених у уљу и 67 скица у различитим техникама као што су: оловка, пастел, гваш, акварел и разређена темпера. Већина слика рађена је током последње деценије сликаревог живота и рада. Мањи део уметничког фонда (само по броју, а не по значају) чине слике које је уметник донео из Париза. Део уметничког фонда чине „Шидска црква“, „Липова алеја“, „ Илочки друм зими“, „Русинка“, „Ашиковање на месечини“, затим, циклуси „ Купачице“, ,,Пролеће у Долини Свете Петке“, „ Пролеће у шидским баштама“, „ Дечији ликови“ и Триптих „ Берачице“

„Спомен кућа Саве Шумановића“  у Шиду. је породична кућа у којој је уметник провео детињство и последњих десет година живота. Кућа је под заштитом Завода за заштиту споменика културе. У кући се чува аутентичан намештај и атеље у ком је уметник насликао сва своја дела током своје последње деценије.

Музеј наивне уметности „Илијанум“. Илију Босиља сврставају међу 50 најзначајнијих наивних уметника света. Легат садржи 338 слика и две скулптуре. У оквиру уметничког фонда, 287 слика су Илијине, док је 49 слика и две скулптуре, Илија добио од других наивних уметника попут Милана Рашића, Јосипа и Ивана Генералића, Емерика Фејеша и других. .

Црквена ризница Српског православног архијерејског намесништва шидског. У Владичанском двору у Шиду отворена је Црквена ризница 2016. године. Ризница је музејско-истраживачког карактера, основана са циљем да прикупља, чува и презентује црквену баштину српског православног становништва на овим просторима.

Народна библиотека „Симеон Пишчевић“ - налази се у центру Шида и представља једну од значајних установа културе општине. године понела име једног од најзначајнијих писаца овог поднебља, Симеона Пишчевића, аутора чувених МЕМОАРА, који по много чему са историјске и литерарне тачке гледано, представљају једну од најзначајнијих писаних одредница из друге половине 18.

Спомен комплекс „Сремски фронт“–један јеод највећих спомен паркова на територији Републике Србије. Налази се код села Адашевци, унепосредној близини аутопута Београд-Загреб. Представља меморијални комплекс чији садржај подсећа све генерације на једну од највећих и најтежих одлучујућих битака Другог светског рата. Подигнут је у част погинулих бораца за ослобођење од фашистичког окупатора приликом пробијања и завршних операција на Сремском фронту 1945. године. Комплекс се састоји из 3 монументалне целине: Сабиралиште

Храм Преноса моштију Светог оца Николаја- је православна црква у граду. Црква припада Епархији сремској. Представља непокретно културно добро, споменик културе од великог значаја, у којој се чува део моштију Светог кнеза Лазара.

Манастир Света Петка- припада Епархији сремској и налази се у близини села Беркасово, у саставу споменичког комплекса парохијалне цркве. Смештен је у лепој ували на потезу Ашман, окружен шумом и виноградима. Испод самог темеља манастира, на источној страни, постоји уређен извор, чија се вода у народу сматра лековитом и чудотворном.

Манастир Привина(Прибина) Глава- Глава налази се у крајњем западном делу Фрушке Горе, на око 5 километара североисточно од Шида, а поред истоименог села Привина Глава. Манастир је из 12. века. Манастирска црква, посвећена Сабору Светих Арханђела, припада Епархији сремској и представља непокретно културно добро,споменик културе од изузетног значаја.

Етно поставка Филип Вишњић - У живописном селу Вишњићеву, надомак Шида, у знак сећања на слепог гуслара са Мајевице, Филипа Вишњића, који је овде провео 26 година свог живота и преминуо, 1887. године, подигнут је споменик. Сваке године, у његову част, одржава се манифестација „Вишњићеви дани“ која чува овог песника од заборава. У згради основне школе отворена је стална етно-поставка посвећена Филипу Вишњићу.

Поред многобројних културно-историјских, Општина Шид позната је и по природним лепотама. Питома сремска равница испресецана је воденим токовима Саве, Студве и Босута, а у њен рељеф уписала су се и језера.

Језеро Брује- вештачка акумулација поред насељеног места Ердевик опкољена листопадном шумом. Језеро је изграђено1990. године и популарна је дестинација међу купачима и камперима у летњим месецима, али и мали рај за пецароше где се могу пронаћи примерци шарана, амура, сома, смуђа и штуке. Око језера се налазе викендице, док се у непосредној близини налази винарија, вински подрум и винска кућа.

Извор „Бања“ или Римско купатило како га многи називају је извор минералне воде који се налази непосредно уз језеро Брује и који се одликује водом богатом јодом и сумпором, те има лековита својства. Захваљујући овом својству, некада давно су се у њему лечили римски легионари. Вода је делотворна за зацељивање рана и против екцема, а температура у базену је током читаве године константних 13 степени, ако се мало боље загледате, можете видети како мехурићи избијају из земље. Вода из овог извора напаја језеро Брује.

Језеро Мохарач - налази се у месту Ердевик, на обронцима Фрушке горе. На потоку Мохарач, који протиче кроз источни део села. Радови на подизању бране завршени су 1981. године, те је узводно од бране створено вештачко језеро које је од села удаљено око 2 км. Као и језеро Брује, и Мохарач представља прави рај за кампере, купаче и пецароше

Језеро Сот или Сотско језеро се налази на десетак километара од Шида на магистралном путу Шид-Илок на самом излазу из сеоског насеља Сот. Језеро је изузетно посећено лети, омиљено купалиште локалних становника, али и једна је од омиљених локација љубитеља риболова

Излетиште Липовача – Јужне падине Фрушке горе заузимају цео северни део општине Шид у чијем склопу се налази и прелепо излетиште Липовача, омиљена локација становника општине Шид. На 5км удаљености од Шида, близу града, а опет изоловано од буке и гужве. У комплексу липове и храстове шуме, налази се и пешачко-бициклистичка Стаза здравља.

Војна установа Моровић–представља једно од посећенијих излетишта у општини Шид и праву оазу мира и тишине. Налази се на крајњем југозападном делу општине, у близини границе са Републиком Хрватском, на само 110 км од Београда. У дубини храстове шуме, у тишини, смештен је угоститељско-туристички објекат Војна установа Моровић у чијем склопу се налазе Вила Кошута, Вила Срна (резиденцијални објекат грађен за Тита), бунгалови, ресторан са далеко познатим специјалитетима од дивљачи, прелепо игралиште и импозантно шеталиште.

Винарије и вински подруми.На обронцима Фрушке горе протежу се засади винове лозе различитих сорти. Чувари традиције виноградарства и производње најфинијих вина, од органских до класичних врста потрудили су се да споје традицију и савремене токове, унапреде своје винарије и створе квалитетна вина која данас броје многа признања и заслужене награде у земљи и региону. Тако су створени бројни вински подруми, од оних мањих за приватне потребе, па до већих који су отворени за сваког госта и посетиоца наше општине.

Уз квалитетна вина, веома себично би било не споменути оно по чему је овај део Срема познат, а то су специјалитети од сухомеснатих производа, направљени од нафинијих домаћих сировина створени виспреном руком сремачког домаћина.

На територији општине Шид током читаве године организује се више од 20 веома посећенихманифестација различитог садржаја, од којих издвајамо: Сремску винијаду, Сремски свињокољ и кобасицијаду, Сремску куленијаду, Мото сусрет, Бициклистичка трка „Улицама Саве Шумановића“, МТБ шидски маратон, „Вишњићеви дани“, Шидско културно лето, Меморијална кајакашка регата „Станиша Радмановић“, Сремска фијакеријада.