Изабери страницу

Туризам

ТУРИЗАМ

 

Ако постоји место где се снови и стварност, таленат и упорност, марљивост и срећа сусрећу онда је то свакако сремска равница и њена најзападнија општина Шид, место где се преплићу историја, култура, гастрономија, традиција и природне лепоте које остављају јак утисак, са жељом да се вратите и уживате у благодетима општине Шид.
Са деветнаест насељених места, општина Шид се сместила на 687 квадратних километара, у југозападном делу Срема, где се сремска равница, испресецана речним токовима, скромно пење ка западним обронцима Фрушке горе. Управо тај контраст пејзажа чини је толико интересантном и посебном.
Кроз векове и године општина Шид је била место прелаза и пролаза, те су сви народи прошавши овуда оставили понеки траг своје културе и уткали је у заједничко богатство овога краја. Ипак, поврх свега, проткан богатом историјом, културом и уметношћу, овај мали простор срамежљиво чува богату ризницу српске културе, уметности и духовности.
Са нашим непроцењивим богатством упознаћемо Вас представљајући културно-историјске и природне споменике општине Шид који данас уједно представљају и познате туристичке локалитете.

Галерија „Сава Шумановић“ - Било да је у пролазу или са намером да се задржи, сваки путник зауставиће се пред вратима Галерије слика „Сава Шумановић“, надалеко чувеног и светски познатог сликара 20. века – Саве Шумановића, због којег је и Шид постао препознатљив. Галерија је основана 1952. године и чува легат непроцењиве уметничке и материјалне вредности. Уметнички фонд Галерије у Шиду броји 417 дела, од тога 350 слика урађених техником уља на платну и 67 скица у разним техникама (цртеж, пастел, акварел, разблажена темпера).

Недалеко од галерије налази се и величанствена „Спомен кућа Саве Шумановића“ са аутентичним намештајем и атељеом у којем је живео и стварао Сава Шумановић..

Да је Шид колевка бројних познатих уметника сведочи нам Музеј наивне уметности „Илијанум“ који носи назив по шидском сликару наивне уметности Илији Башичевићу – Босиљу (1895-1972). Музеј је настао на темељу даровног уговора. У музеју се налази 317 Илијиних слика, 21 слика бивших југословенских аутора и 12 слика аутора из САД-а, Француске, Холандије, Немачке и Пољске.

У Владичанском двору у Шиду 2016. године основана је Црквена ризница Српског православног архијерејског намесништва шидског. Овај музеј у малом, основан је са циљем да прикупља, чува и презентује верску баштину српског православног становништва на овим просторима. Ризница има музејско-истраживачки карактер који омогућава заинтересованим појединцима и установама да упознају прошлост Српске православне цркве у Шиду и околини, и то кроз обилазак музејске поставке и кроз истраживачки рад са архивским документима.

 

Народна библиотека „Симеон Пишчевић“ - налази се у центру Шида и представља једну од значајних установа културе општине. Датумом оснивања Прве српске читаонице у Шиду, сматра се 17. децембар 1849. године. То сведочење потрекпљује документ који Библиотека поседује, чувене „Буквице“ Доситеја Обрадовића, штампане на старословенском језику, а објављене у Бечу 1830. године. Од тада је Библиотека често мењала своју локацију и име да би од 26.02.2002. године понела име једног од најзначајнијих писаца овог поднебља, Симеона Пишчевића, аутора чувених МЕМОАРА, који по много чему са историјске и литерарне тачке гледано, представљају једну од најзначајнијих писаних одредница из друге половине 18. века

Спомен комплекс „Сремски фронт“–представља културно добро и један од највећих спомен паркова на територији Републике Србије. Налази се код села Адашевци, у близини аутопута Београд-Загреб. Представља меморијални комплекс чији садржај подсећа све генерације на једну од највећих и најтежих одлучујућих битака Другог светског рата. Подигнут је у част погинулих бораца за ослобођење од фашистичког окупатора приликом пробијања и завршних операција на Сремском фронту 1945. године. Комплекс се састоји из 3 монументалне целине: Сабиралиште, Алеја Части и Музеј.

Храм Преноса моштију Светог оца Николаја- је главна православна црква у граду. Црква припада Епархији сремској Српске православне цркве. Представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја, у којој се налази део моштију Светог кнеза Лазара.

Манастир Света Петка- припада Епархији сремској и налази се у близини села Беркасово, у саставу споменичког комплекса парохијалне цркве. Смештен је у лепој ували на потезу Ашман, окружен шумом и виноградима. Испод самог темеља, на источној страни манастира постоји уређен извор, чија се вода у народу сматра лековитом и чудотворном.

Манастир Привина(Прибина) Глава- налази се у крајњем западном делу Фрушке горе, на око 5 километара североисточно од Шида, а поред истоименог села Привина Глава и потиче из 12. века. Манастирска црква је посвећена Сабору Светих Арханђела, припада Епархији сремској и представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја.

Етно поставка Филип Вишњић - У живописном селу Вишњићеву, надомак Шида, у знак сећања на слепог гуслара са Мајевице, Филипа Вишњића, који је овде провео последње дане и окончао свој живот, 1887. године подигнут је споменик. Сваке године, у његову част, одржава се манифестација „Вишњићеви дани“ која чува овог песника од заборава. У згради основне школе отворена је стална етно-поставка посвећена Филипу Вишњићу.

Поред многобројних културно-историјских, општину Шид красе и бројне природне лепоте. Питома сремска равница испресецана је воденим токовима Саве, Студве и Босута, а у њен рељеф уписала су се и језера.

Језеро Брује- вештачка акумулација поред насељеног места Ердевик опкољена велелепном листопадном шумом. Изграђено је 1990. године и омиљена је локација за шетњу, купаче и кампере у летњим месецима, али и мали рај за пецароше где се могу пронаћи примерци шарана, амура, сома, смуђа и штуке. Око језера се налазе викендице, док се у непосредној близини налази винарија, вински подрум и винска кућа.

Извор „Бања“ или Римско купатило како га многи називају је извор минералне воде који се налази непосредно уз језеро Брује и који се одликује водом богатом јодом и сумпором, те има лековита својства. Захваљујући овом својству, некада давно су се у њему лечили римски легионари. Вода је делотворна за зацељивање рана и против екцема, а температура у базену је током читаве године константних 13 степени, ако се мало боље загледате, можете видети како мехурићи избијају из земље. Вода из овог извора напаја језеро Брује.

Језеро Мохарач - налази се у месту Ердевик, на обронцима Фрушке горе. На потоку Мохарач, који протиче кроз источни део села. Радови на подизању бране завршени су 1981. године, те је узводно од бране створено вештачко језеро које је од села удаљено око 2 км. Као и језеро Брује, и Мохарач представља прави рај за кампере, купаче и пецароше

Језеро Сот или Сотско језеро се налази на десетак километара од Шида на магистралном путу Шид-Илок на самом излазу из сеоског насеља Сот. Језеро је изузетно посећено лети, омиљено купалиште локалних становника, али и једна је од омиљених локација љубитеља риболова

Излетиште Липовача – Јужне падине Фрушке горе заузимају цео северни део општине Шид у чијем склопу се налази и прелепо излетиште Липовача, омиљена локација становника општине Шид. На 5км удаљености од Шида, близу града, а опет изоловано од буке и гужве. У комплексу липове и храстове шуме, налази се и пешачко-бициклистичка Стаза здравља.

Војна установа Моровић–представља једно од посећенијих излетишта у општини Шид и праву оазу мира и тишине. Налази се на крајњем југозападном делу општине, у близини границе са Републиком Хрватском, на само 110 км од Београда. У дубини храстове шуме, у тишини, смештен је угоститељско-туристички објекат Војна установа Моровић у чијем склопу се налазе Вила Кошута, Вила Срна (резиденцијални објекат грађен за Тита), бунгалови, ресторан са далеко познатим специјалитетима од дивљачи, прелепо игралиште и импозантно шеталиште.

На обронцима Фрушке горе протежу се засади винове лозе различитих сорти. Чувари традиције виноградарства и производње најфинијих вина, од органских до класичних врста потрудили су се да споје традицију и савремене токове, унапреде своје винарије и створе квалитетна вина која данас броје многа признања и заслужене награде у земљи и региону. Тако су створени бројни вински подруми, од оних мањих за приватне потребе, па до већих који су отворени за сваког госта и посетиоца наше општине.

Уз квалитетна вина, веома себично би било не споменути оно по чему је овај део Срема познат, а то су специјалитети од сухомеснатих производа, направљени од нафинијих домаћих сировина створени виспреном руком сремачког домаћина.

Посебан начин да се упозна општина Шид јесте и посета бројних манифестација различитог садржаја и карактера, од спортско рекреативних, културних, привредних до гастрономских. На територији општине Шид током читаве године организује се више од 20 манифестација различитог садржаја, од којих издвајамо: Сремску винијаду, Сремски свињокољ и кобасицијаду, Сремску куленијаду, Мото сусрет, Бициклистичка трка „Улицама Саве Шумановића“, МТБ шидски маратон, „Вишњићеви дани“, Шидско културно лето, Меморијална кајакашка регата „Станиша Радмановић“, Сремска фијакеријада.