Izaberite stranicu

Амбасада Француске у Србији покренула је конкурс под називом „Екоопштина“ са циљем стварања платформе за размену знања и искустaва између локалних самоуправа, невладиног сектора, државних институција и компанија које се баве одрживим развојем градова.

Амбасадор Пјер Кошaр и представници партнерских институција на пројекту и то: СКГО,НАЛЕД, Veolia Institut, Saint-Gobain Serbia, Decathlon Croatia-Serbia-Slovenia, представили су данас прво издање конкурса „Екоопштина“.

Циљ конкурса јесте подстицање размене добрих пракси између две државе, а градови и општине у Србији могу се пријавити у четири категорије: управљање отпадом, управљање водама, енергетска ефикасност зграда и повезани градови. Током трајања конкурса, Амбасада и њени партнери организоваће низ семинара и обука намењених локалним самоуправама са циљем унапређења политике очувања животне средине, енергетике градова и урбанистичког планирања.

На конференцији за медије одржаној у Амбасади Француске говорио је Зоран Семеновић, председник општине Шид и потпредседник СКГО. „За нас је веома важна размена искустава са француским партнерима. Од нас, као локалних власти, очекује се много у погледу спровођења прописа и достизања стандарда Европске уније у области заштите животне средине. Та очекивања постају све већа, ако се у обзир узму и све израженији ефекти климатских промена и изражен притисак на животну средину и природне ресурсе. То је само један од разлога зашто позивам све градове и општине да узму учешће у овом конкурсу“, истакао је Зоран Семеновић говорећи о улози СКГО у овој иницијативи и њеном значају за градове и општине широм Србије.