Izaberite stranicu

Датум 17.децембар 1849.године помиње се у "Буквицама" Доситеја Обрадовића као дан оснивања Прве српске читаонице у Шиду.

Председник општине Шид, Зоран Семеновић присуствовао је вечерас са сарадницима обележавању Дана Народне библиотеке "Симеон Пишчевић". Он је овом приликом честитао 173. годишњицу постојања ове културне институције, захваливши се директорици Народне библиотеке на годинама вредног и преданог рада, вођења Библиотеке као достојног настављача српске читаонице, стецишта културе нашег града.

Директорица Народне библиотеке "Симеон Пишчевић", Славица Варничић вечерас је са поносом представила књигу под називом "Књига која је чувала тајну", аутора Петра Терека из Вишњићева, чији је издавач Народна библиотека "Симеон Пишчевић". Реч је о књизи за најмлађе читаоце, за све који се са радошћу сећају детињства, књизи "пуној тајни мирног и тајновитог града, догодовштина његових становника, великих љубитеља прозе и поезије, прича о дружини посебној и надалеко хваљеној". Издавање књиге подржао је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

У оквиру вечерашње свечаности додељене су дипломе и захвалнице учесницима литерарног конкурса који Народна библиотека "Симеон Пишчевић" расписује у оквиру Вишњићевих дана.