Izaberite stranicu
Полагањем венаца и молебаном за пале борце обележена је 78.годишњица ослобођења Шида у Другом светском рату.
Венце су на спомен-обележју на градском гробљу положили председник општине Шид, Зоран Семеновић и председник СО Шид, Тихомир Стаменковић са сарадницима. Церемонији полагања венаца присуствовали су представници ОО СУБНОР-а, ОО Покрета социјалиста, ПУПС-а, ОО СПС-а, Удружења српско-руског пријатељства, представници амбасаде Русије у Србији и грађани Шида. Пригодним рециталом херојима је одао почаст песник Слободан Цвитковић.
Председник Скупштине општине Шид положено је венац и на спомен-плочи палим борцима и жртвама фашистичког терора на згради Културно образовног центра у Шиду.
По завршетку церемоније полагања венаца, у сали Културно образовног центра у Шиду емитован је документарно-играни филм "Јаме у сећању", аутора Милана Срдића. Филм је премијерно приказан на РТС-у 20.октобра 2022.године, и преставља сведочење две Шиђанке о усташким злочинима на територији Срема, док су њихове личне трагедије у самој сржи филма. У филму говоре и бројни еминентни историчари који образлажу историјске чињенице. "Срем је једини део нашање Србије који је све време Другог светског рата био под окупацијом НДХ. Радња филма се бави најстрашнијим злочинима - убиствима и мучењима. Према званичним подацима, скоро 40.000 људи убијено je у Срему током окупације", наводи Милан Срдић.
Председник општине, Зоран Семеновић и председник СО Шид, Тихомир Стаменковић угостили су данас представнике општине Шековићи и представнике Доње Трнове из Републике Српске, као и представнике општине Параћин, који су пут Шида дошли како би одали почаст борцима палим за слободу.