Izaberite stranicu

Са годином на измаку и прегршт утисака које треба сумирати, могло би се рећи да је покретање услуге дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју један од највећих успеха општине Шид у области социјалне политике. Пројекат под називом “Интегрална подршка деци и младима са сметњама у развоју у оквиру дневног боравка”, резултат је дугогодишње сарадње општине Шид и ГИЗ-а, и хуманитарне, невладине организације “Каритас” Шабац као пројектног партнера. Реализација пројекта отпочела је 01.новембра 2022.године.

За реализацију активности намењених деци и младима са сметњама у развоју, заслужни су волонтери и председница Друштва за помоћ МНРО, Душанка Пестелек, као и представници великог броја јавних установа и институција – ТОШ, Галерије слика “Сава Шумановић”, МНУ “Илијанум”, Установе за физичку културу и спортску рекреацију “Партизан”, Народне библиотеке “Симеон Пишчевић” Центра за социјални рад, Црвеног крста, ОШ "Ј.Ј.Змај" и други, који радо посећују радионице, и још рађе уступају свој простор за реализацију истих, док се највећи део активности одвија у просторијама Црвеног крста у Шиду. Поред рада са младима, пројекат предвиђа психосоцијалну подршку породицама корисника, чији чланови неретко проналазе своје место на радионицама помажући деци.

Читав спектар активности којима се на овим радионицама даје предност подразумевају пружање подршке развоју вештина свакодневног живљења, социјалних вештина, развоју говора, покрета и ситне моторике, креативном изражавању, забави и рекреацији. Препознајући значај ових активности, те њихов одјек међу корисницима, општина Шид остаће и надаље посвећена унапређењу и побољшању образовног система и система социјалне заштите деце и младих са сметњама у развоју.