Izaberite stranicu

Једна од најзначајнијих активности и начина за очување, јачање и презентовање националног идентитета Русина јесте прослава Националног празника Русина у Србији. Тим поводом, заменик председника општине Шид, Ђорђе Томић и председник СО Шид, Тихомир Стаменковић присуствовали су вечерас у Бикић Долу обележавању Дана Русина.

“Користим прилику да истакнем значај датума који се обележава као Национални празник Русина. Тај датум значајан је за све нас, за Војводину и за целу Србију. Чувајући све што чини идентитет једног народа, а поштујући и прихватајући обичаје народа са којима живите, постали сте део једног складног мозаика култура, какав јасно можемо видети у нашој општини и којим се неизмерно поносимо", истакао је заменик председника општине Шид, Ђорђе Томић.

Oбележавање Националног празника Русина отпочело је извођењем химне Републике Срrazбије и свечане песме Русина у Србији "Браћа Русини", а настављено је кроз поезију и песму, истичући богатство русинске културе, традиције и језика.

Национални празник Русина, 17. јануар, установљен је у знак сећања на почетак насељавања Русина на територију данашње Војводине, далеке 1751.године. Русинска национална заједница у Србији први пут је овај датум свечано обележила 2008.године.