Izaberite stranicu

Данас је у сали СО Шид одржан други по реду састанак Kоординационог одбора Пројекта за развој капацитета управљања чврстим отпадом на територији општине Шид. Како би подржао пројекат који се реализује уз подршку Јапанске агенције за међународну сарадњу (JICA), те указао на његов значај, састанку jе присуствовао и амбасадор Јапана у Србији, Њ.е. Такахико Кацумата. Састанку су се овом приликом придружили и представници Балканске канцеларије Јапанске агенције за међународну сарадњу, на челу са господином Уеки Масахиром.

Амбасадор је истакао да се значај овог пројекта не односи само на општину Шид, већ и на регион и друге општине у Србији, које ће тзв. "шидски модел", резултат вишемесечног истраживања Јапанског стручног тима (ЈЕТ), моћи да имплементирају као модел добре праксе сепарације, транспорта и обраде отпада кроз одржив и еколошки прихватљив начин.

Њ.е. Такахико Кацумата био је данас и почасни гост председника општине Шид, Зорана Семеновића. Имајући у виду да се низом манифестација баш ове године обележава 140 година пријатељства Србије и Јапана, председник општине Шид истакао је задовољство и почаствованост данашњом посетом. Током заједничког састанка амасадор и председник општине Шид разговарали су о главним привредним и туристичким потенцијалима и ресурсима наше општине, а потом су заједно посетили верске и културне знаменитости града. У светлу вести о атентату на некадашњег јапанског премијера, амбасадор и председник општине Шид сложили су се да се насилни екстремизам којем сведочимо може победити искључиво грађењем и неговањем пријатељских односа какав имају наше две земље.