Izaberite stranicu

Председник општине Шид, Зоран Семеновић и министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде, Јелена Танасковић обишли су данас усеве и засаде тешко погођене олујом 19.јула 2023.године на територији општине Шид.

Mинистарка је овом приликом истакла да ће држава посредством Владе стати иза угрожених пољопривредних произвођача, као и то да ће на данашњој седници Владе бити формирана радна група чије деловање ће бити усмерено на последице елементарне непогоде изазване климатским променама која нас је задесила у претходном периоду.

Председник општине и министарка апеловали су овим путем на све грађане који бележе штету, да се пријаве комисији локалне самоуправе, како би Општина и Министарство у сарадњи, што пре изашли пред Владу са молбом за помоћ пољопривредним произвођачима.

Констатовано је да су на најјачем удару олује биле ратарске културе кукуруз и сунцокрет, засади јабуке, крушке, шљиве, лешника, као и производња у заштићеном простору. 

На територији општине Шид много је подручја угрожених попут воћњака Зорана Грозданића и Александра Рашића, чији су непрегледни засади крушке и јабуке претрпели дугорочну штету, несаглегидивих размера, упркос најбољој физичкој заштити.

"На територији општине Шид, на преко 10 хиљада хектара пољопривредног земљишта, преко хиљаду хектара воћњака и винограда, претрпљена је готово стопостотна штета, а процене сежу и преко 14 милиона евра. Наша комисија је константно на терену, обилази угрожена подручја и бележи насталу штету. (...) Уз последице олује, нашу општину додатно оптерећује појава Афричке куге свиња у насељеним местима Моровић, Вишњићево и Јамена која прети да угрози сточарску производњу", истакао је председник општине Шид, Зоран Семеновић.