Izaberite stranicu
"Радуј се, сасуде преславни, Божанственом благодаћу држави својој даровани, који си премудрим Промислом предизабран за сапутника српском роду у Царство Небеско!"
- Aкатист Св. вмч. кнезу Лазару

По благослову Његовог Преосвештенства Епископа сремског Г. Господина Василија, у суботу, 18.јуна, свечано је и литијски пренет свети кивот са делом моштију Св. вмч. кнеза Лазара из храма Св.оца Николаја, где је чуван од 2006.године, у храм Св. вмч. кнеза Лазара у Шиду.

Свечаност поводом преноса моштију отпочела је вечерњим Богослужењем у храму Св.оца Николаја, предвођеним Епископом сремским Господином Василијем и свештенством Епархије сремске. Свечана литија пронела је кивот Карађорђевом улицом пут цркве Лазарице. На челу са Епископом сремским Господином Василијем и председником општине Шид, Зораном Семеновићем, литија је поред свештенства, монаштва и представника локалне самоуправе, окупила и припаднике Министарства одбране и Војске, Министарства унутрашњих послова, лекаре Дома здравља Шид, представнике Црвеног крста Шид, јавних комуналних предузећа "Стандард" и "Водовод", Јавног предузећа "Електропривреда Србије", Ловачког удружења "Церје", удружења "Српски витезови" и "Милош Обилић", спортисте, ученике основних и средњих школа, представнике просветних радника, СКУД "Свети Сава", Коњичког клуба Шид и Мото клуба Шид, како би кивот са делом моштију Светог кнеза Лазара, дочекујући га и предајући га једни другима, донели храму у којем ће од данас столовати. Литију је дуж Карађорђеве улице пратио и дочекивао велики број грађана и верника.

Сабор верника завршен је свечаном академијом и пригодним културно уметничким програмом у порти цркве Лазарице.