Izaberite stranicu

Празник Преноса моштију Светог оца Николаја (Свети Николај Летњи) празнује се као храмовна и слава града Шида. Овај празник окупља нас сваке године 22.маја у најлепшој свечаности посвећеној заштитнику Шида.

Свечаност обележавања градске славе отпочела је у просторијама МЗ Шид где је председница МЗ Шид, Каћа Вијук у присуству председника општине Шид, Зорана Семеновића, кумова славе, Иване Пезић и Тарајић Николе, сарадника и пријатеља доделила овогодишњу Светоникољску награду и захвалнице. Светоникољско признање, признање које Месна заједница додељује колективима и поједницнима који својим радом и залагањем доприносе афирмацији нашег града, понео је протојереј-ставрофор Радомир Мишић. 

Он је овом приликом истакао да је ово признање "признање заједништва и љубави, потврда да само заједничким трудом и радом можемо остварити све наше подухвате, да само уз међусобну подршку можемо водити рачуна о повереном народу, деци и омладини". Овогодишња захвалница додељена је удружењу "Сремска свињокоља и кобасицијада".

Председник општине Шид, Зоран Семеновић честитао је свим грађанима и свештенству архијерејског намесништва шидског данашњи празник, и осврнуо се на велики јубилеј који наш град ове године обележава - 250 година од када је царским декретом Марије Терезије Шиду додељен статус града, са правом одржавања вашара. Овакав јубилеј најбољи је повод за одавање највећих признања и прилика да се захвалимо онима који у својој скромности највише и неумољиво раде за своју заједницу, баш онако како то господин Мишић чини.

По завршетку Литургије у Храму Св. оца Николаја, славска Литија кренула је улицама нашег града. Славску поворку са иконом Светог Николе на челу, пратио је велики број грађана, а данашња свечаност заршена је проигодним културно уметничким програмом СКУД "Свети Сава".