Izaberite stranicu

У оквиру званичног програма обележавања Сретења - Дана државности Републике Србије, данас је Спомен-кућа Саве Шумановића свечано отворена за посетиоце изложбом "Сава Шумановић - Код куће за празник".

Кућа Саве Шумановића, културно благо Шида и Србије, обновљена је први пут након 25 година захваљујући средствима Министарства културе и општине Шид. По први пут од смрти сликареве мајке, његова дела су поново изложена баш на оном месту где су и настале, на месту првобитне инспирације.

Изложбу је отворио министар државне управе и локалне самоуправе, др Александар Мартиновић, а присутнима се обратио и председник општине Шид, Зоран Семеновић истичући задовољство што у сусрет Сретењу - Дану државности Републике Србијe, заједно са Министарством државне управе и локалне самоуправе и Министарством културе делимо овако важан догађај за Спомен-кућу, Галерију, наш град и целу Србију.

"Празник Дан државности - Сретење обавезује нас да памтимо страшну цену која је плаћена за одбрану и освајање слободе српског народа. 

Зато данас користимо прилику да одамо почаст нашим прецима који су животе положили на олтар отаџбине и у чијој борби ми налазимо надахнуће за све будуће изазове. Посебну почаст одајемо и нашем Сави Шумановићу, који је гинући од непријатељске руке, својој Србији, Срему и Шиду оставио право уметничко богатство", истакао је министар Мартиновић у свом обраћању.