Izaberite stranicu

Данас је у сали СО Шид одржана трибина Фондације „Дајана Пауновић“ под називом „Друштвени дијалог – Представљање циљева, законодавног оквира и мера РС у области популационе политике и политике равноправности полова“.

Како су Дајана Пауновић, оснивач Фондације и Марко Матић, председник УО Фондације истакли, циљ трибине јесте ближе упознавање грађана са темом популационе политике и равноправности полова, које се због устаљених образаца мишљења неретко погрешно интерпретирају. Различити делови наше земље бележе различите потребе када је у питању популациона политика. Локална самоуправа игра кључну улогу у препознавању тих специфичности и потреба становништва, док Фондација прати и региструје специфичности локалних самоуправа узимајући их као најбољу полазну основу и идеју за проширивање мера популационе политике на републичком нивоу. „Нема популационе политике без успешне, економски збринуте, заштићене и оснажене жене“, нагласила је Дајана Пауновић.

Присутне је поздравио и председник СО Шид, Тихомир Стаменковић који је са поносом истакао чињеницу да већином установа и предузећа у општине Шид руководе управо жене, да њихова енергија и посвећеност леже у темељима тих институција. Осврнувши се на тему популационе политике истакао је да општина Шид велики део свог буџета опредељује управо за спровођење пронаталитетних мера усмерених на породице са децом, младе брачне парове и унапређење рада васпитно-образовних установа.