Izaberite stranicu

Данас се широм света обележава Међународни дан особа са инвалидитетом. На данашњи дан упућује се позив свим грађанима света да уложе додатни напор и покажу веће разумевање за особе са инвалидитетом и проблеме са којима се они свакодневно суочавају, да са њиховог пута склањају физичке, друштвене и економске препреке и коначно, да их гледају кроз призму њихових талената и потенцијала. Узајамним прихватањем и поштовањем различитости, чувањем достојанства и промовисањем права особа са инвалидитетом, њиховом интеграцијом у све аспекте друштва, заједно претварамо свет у боље место за живот свих нас.

Тим поводом, вечерас је у Народној библиотеци "Симеон Пишчевић" у Шиду отворена изложба радова Неде Глигић, ликовног уметника и сталног члана Аматерског позоришта "Бранислав Нушић", а сви присутни могли су да уживају и у музичком програму Дарије Матуш, чланице Аматерског позоришта "Бранислав Нушић" и у инспиративној причи врсних спортиста Уроша Шпановића и Михајла Радовановића. Сви они, које бисмо могли назвати правим херојима, уче нас да успех није условљен присуством или одсуством инвалидитета, већ зависи од саме особе, њених жеља и одлучности да истраје у својим циљевима.

Помоћник председника општине за социјалну политику, Небојша Илић, у свом обраћању говорио је о Дневном боравку за децу и младе са сметњама у развоју. Руководство општине Шид, на челу са председником, Зораном Семеновићем препознало је потребу за оваквом врстом подршке деци и њиховим породицама, те је у сарадњи са Друштвом за помоћ МНРО и уз подршку ГИЗ-а са радом отпочео Дневни боравак у просторијама Црвеног крста. Општина Шид остаће и надаље посвећена раду на изградњи истински инклузивног друштва.