Izaberite stranicu

Некропола – Бељњача

У дворишту Галерије слика Сава Шумановић можете видети римски саркофаг који је пронађен 1997.године у Шиду, на потезу Бељњача. Саркофаг је веома лепо очуван и утврђено је да датира из 4.века. Откривени саркофаг је био унутар подземне крипте богато украшене фрескама и мозаицима. Саркофаг је изграђен од белог мермера, који потиче са аустријских Алпи.

На предњој страни , у средини налази се натписно поље. На жалост, натпис је био изведен бојом па није сачуван. Са леве стране у рељефу је представљена женска фигура у богатом дугачком хитону, са велом преко главе. Са десне стране представљена је фигура мушкарца, у богатој војничкој одежди и копљем у руци. Те две фигуре представљају покојнике. На бочним странама налазе се по две фигуре пантера или лавице између којих је кратер из ког се бокори винова лоза.

На основу богатих рељефних декорација (која се налазе на три стране саркофага) претпоставља се да је припадао неком из вишег сталежа.У њему су вероватно били сахрањени муж и жена. Покојник је вероватно био официр- хастатус или центурион са успешном војничком каријером за коју је био награђен имањем, вероватно вилом рустиком, у којој је живео до смрти. Сахрањен је у породичном маузолеју или зидом омеђеној area maceria cincta, какве се срећу у склопу вила.