Izaberite stranicu

Тврђава Моровић

Тврђава Моровић је средњовековно утврђење и варош на ушћу Студве у Босут, у селу Моровић, у општини Шид и удаљена је око 14 км од центра Шида. Сазидана је после 1332. године.

Тврђава је подигнута по налогу мачванског бана Јована Маротија. Кратко време било је у поседу деспота Ђурђа Бранковића, а онда прелази у угарске руке, до доласка Турака.

Основа утврђења је трапезаста, грађена од опеке. На сачуваним угловима, окренутим Босуту, нема кула, док према Weigel-овој карти из 1699. године пред утврђењем се виде два канала са мостовима и кулама које су вероватно постојале на друга два угла. Бедемски зидови, дебљине око 2 метра, очувани су у висини 2–2,5 метра, са делимично видљивим спољним ојачањима – контрафорима. Изван утврђења налази се црква посвећена Светој Марији, са звоником чији су отвори урађени у облику крстообразних пушкарница.

Постоји и легенда о тајним ходницима испод тврђаве, па чак и испод Босута. Оно што може посебно да задиви код тврђаве, јесу њене чврсте зидине којима векови и стална присутност воде нису успели да науде.