Izaberite stranicu
ВИДОВДАН У ШИДСКОЈ ЛАЗАРИЦИ

ВИДОВДАН У ШИДСКОЈ ЛАЗАРИЦИ

У цркви Светог кнеза Лазара – шидској Лазарици, храму који чува кивот са честицом дела моштију Светог великомученика кнеза Лазара, свечано је прослављен Видовдан. Видовданској литургији и литији присуствовао је председник општине Шид, Зоран Семеновић са сарадницима

Видовдан – празник у којем је оличен вечни и непролазни дух српског народа, завет јуначке крстоносне војске дат да буде узидан у темеље српског духовног идентитета, празник је "са чије висине јасно видимо прошлост, али и будућност нашег народа".

У свом обраћању, протојереј ставрофор Радомир Мишић је рекао: „Нека нам речи Светог кнеза Лазара остану урезане у памет, у срце и у душу. "Земаљско је за малена царство, а Небеско увек и довека" - негујмо ове речи и преносимо их на нашу децу."

Свечаност је настављена у порти Цркве, програмом СКУД-а «Свети Сава» и глумаца АП «Бранислав Нушић» из Шида.

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ

Обавештавамо грађане да се планирани третман сузбијања комараца, најављен за данас, одлаже због прогнозираних неповољних временских услова за суботу, 29.јун 2024. године, у истом временском периоду


САОПШТЕЊЕ САВЕТА ЗА ЗДРАВЉЕ ОПШТИНЕ ШИД

САОПШТЕЊЕ САВЕТА ЗА ЗДРАВЉЕ ОПШТИНЕ ШИД

Чланови Савета за здравље општине Шид на седници одржаној дана 25.6.2024.године, донели су следеће закључке:

1. Након акцидента у фабрици боја и лакова „Евројуг“ Шид, који се догодио дана 20.6.2024.године, није дошло до акутног масовног тровања.

2. На опсервацији је задржано једно лице које је након 24 часа отпуштено кући, без икаквих последица.

3. Званична анализа квалитета ваздуха извршена је на две локације у Шиду, од стране овлашћене, акредитоване стручне организације - Завода за јавно здравље Панчево, са Стручним мишљењем број КВ 002/К од 24.6.2024. године, које Савет за здравље презентује и доставља у целости на увид грађанима и јавности.

Како је саопштено од стране Председнице Савета за здравље, др Марије Гршић Добрић, испитивање загађујућих материја у амбијенталном ваздуху насељеног места Шид вршено је на 2 локације, те се потврђује да исте нису досегле граничне вредности према Уредби о условима за мониторинг и захтевима квалитета ваздуха.

Према збирном индексу квалитета ваздуха за суспендоване честице фракције ПМ10 и ПМ2,5 средње једночасовне концентрације на наведеним локацијама кретале су се у класи „одличан“ и „добар“.

Такође, један од закључака који је донет на седници Савета за здравље општине Шид је да се у наредном периоду изврши анализа здравственог стања становништва општине Шид, као једна од мера која ће се надаље у континуитету спроводити.