Општина Шид

Округли сто

okrugli sto

 Велики број представница политичких странака, удружења жена, жена предузетница, као и жена са идејама окупио се данас у сали СО Шид,  а повод је био округли сто на тему: “Општина одговорна према породици и пословној заједници”.

 Теме округлог стола односиле су се на области образовања и предузетништва, приступ повољним “start up“ кредитима и другим финансијским инструментима за предузетнице, комуникација са ПКС и  Координационим телом за родну равноправност као доносиоцима одлука, промоција предузетништва жена  и то како користити политичке, економске и  дипломатске канале за промоцију истог.

У име организатора (Академије женског предузетништва),  присутне је поздравила Јана Забунов директорка ове академије и чланица Извршног одбора Форума за развој предузетништва жена Србије, истичући том приликом да је неопходно да локалне самоуправе постану одговорне према породици с обзиром на то да постоје одлуке о родној равноправности које се нажалост у већини случајева не поштују.  Осим ње, састанком су председавале и  Весна Вученовић подпредседница Удружења жена “Прве жене Срема”, Наташа Цвјетковић председник Скупштине Општине Шид, Славица Симановић испред удружења “Прве жене Срема” и Светлана Козић, председница удружења АРТЕСА из  Кикинде.

Учеснице округлог стола изнеле су данас низ конструктивних предлога а неки од њих су: јефтиније кредитирање предузетника, оснивање саветовалишта за предузетнике, ангажовање свих запослених у школама на родној равноправности као и неопходност формирања одељења продуженог боравка у објектима предшколске установе. Како је истакла Наташа Цвјетковић председница СО Шид, обе основне школе у Шиду имају организован продужени боравак,  а једини али велики проблем за запослене мајке је вртић чије је радно време од 05,30 до 15,30 што није усклађено са радним временом већине запослених жена и мајки.

Потреба за формирањем продуженог боравка и ангажовањем особља је евидентна,  а са друге стране држава тражи смањење броја запослених и самим тим онемогућава локалну саоуправу да подмири редовне потребе предшколске установе. Оргаанзатори округлог стола задовољни су одзивом али и активношћу учесница. Неки од предлога и закључака свакако ће заживети и допринети економском оснаживању жена ради постизања нихове економске еманципације и финансијске независности као предуслова за достојанствен живот њих самих  као и њихових породица.

 

 

 

Општинска управа Шид
 Карађорђева бр. 2
 тел: 022/712-122
 фаx: 022/715-708

Приступ систему